Kultura
2

"Dalje od Wrizena" Daniela Abme pobjednik 8. Pravo ljudski film festivala

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Jednoglasnom odlukom međunarodnog žirija film "Dalje od Wrezena" Daniela Abme iz Njemačke pobjednik je 8. Pravo ljudski film festivala.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Bugarskom filmu “Tzvetanka“ Julijana Tabakova iz Bugarske dodijeljeno je posebno priznanje žirija. Pobjedniku će biti uručena nagrada, autorski rad konceptualne umjetnice Alme Suljević pod naslovom 4ENTITY koja predstavlja aktivistički rad u progresu, a koji skreće pažnju na proces deminiranja u BiH.

"Divimo se pobjedničkom filmu zbog hrabrog pristupa složenim društvenim pitanjima prikazanim kroz živote tri glavna lika. Kroz suptilni montažni postupak i intimni pristup filmskom stvaralaštvu koje vas snažno udara u lice, jednoglasno smo odlučili dodijeliti nagradu Extra Muros 2013 filmu 'Dalje od Wriezena' autora Daniela Abme", riječi su kojima je žiri obrazložio svoju odluku.

Daniel Abma je izrazio veliko zadovoljstvo zbog priznanja, ali ujedno i svoje žaljenje što nije u mogućnosti lično primiti nagradu.

"Iznimna mi je čast što sam dobio ovu nagradu koja mi puno znači. Na drugoj godini filmske akademije u Postdamu, započeli smo projekat 'Dalje od Wrizena' i veoma mi je drago što su publika i žiri fascinirani Janom, Imom i Marcelom kao što smo bili i mi. Još jednom hvala Sarajlijama!", poručio je Abma.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Nagrada 4ENTITY umjetnice Alme Suljević koja će biti uručena pobjedniku 8. Pravo ljudski film festivala zapravo predstavlja rad u procesu koji svojim kompletnim konceptom upućuje na problem deminiranja Bosne i Hercegovine i prema riječima same umjetnice trajat će sve dok naša zemlja ne bude očišćena od mina.

"Usmjerenost na proces deminiranja ovaj rad čini potpuno aktivističkim jer je nastao iz potrebe za društvenom odgovornošću", zaključila je Samra Dizdarević koja je u ime Alme Suljević predstavila 4ENTITY festivalskoj publici.

Nakon proglašenja pobjednika, predstavljeni su filmovi kao rezultat radionice dokumentarnog filma "Ko je vidio Video?". Pravo ljudski film festivala na kojoj su mentori bili reditelji Guillermo Carreras-Candi, Vladimir Tomić i Srđan Keča. Mladi autori i autorice istakli su iskustvo rada na radionici kao sjajno, novo i kreativno iskustvo i izrazili želju da nastave sa stvaranjem filmova u budućnosti.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Od 13. do 18. novembra, 2013. održan je 8. Pravo Ljudski Film Festival koji je predstavio 70 filmova iz više od 40 zemalja.

Pored takmičarskog programa ekstra muros, selekcije re:versus koja je donijela pregled najznačajnijih dokumentarnih filmskih ostvarenja sa svjetskih festivala, programa kratkih filmova kratki kung-fu, i onih inspiriranih umjetnošću arts&docs, fokus ovogodišnjeg Festivala bio je na filmskim kolektivima i prikazao je 23 filma nastala u periodu od 1950. do 2012. u sklopu programa "Bilježimo ožiljke, kao da je u filmu revolucija".

Deveto izdanje Pravo ljudski film festivala održat će se od 12. do 17. novembra, 2014.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba