Kultura
173

Dado Ruvić: Izložba fotografija kao testament voljenom gradu

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Muzeju Grada Zenica otvorena je izložba fotografija Reutersovog fotoreportera Dade Ruvića "Zenica nekad i sad", na kojoj je kroz 33 fotografije predstavljen napredak i razvoj ovog grada.

Mladi fotoreporter, koji je u Zenicu došao kada su mu bile dvije godine, svoj život je posvetio ovome gradu. Osim što se prilikom primanja priznanja i nagrada za svoj rad predstavlja kao Zeničanin, Ruvić je današnju izložbu zamislio kao svoj poklon i svojevrsni testament gradu.

"Velika mi je čast da organizujem izložbu koja nosi naziv ovog grada, prije svega što nisam rođeni Zeničanin. Ovom izložbom sam se htio zahvaliti ovom gradu što me prihvatio, što sam u njemu naučio prve fotografske korake i htio sam da ostavim neku vrstu testamenta, ali i da ova izložba bude plod višegodišnjeg bavljenja fotografijom", izjavio je Ruvić.

Kako bi napravio poređenje sa Zenicom nekada i danas, Ruvić je uz dozvolu Muzeja Grada Zenica koristio fotografije preminulog zeničkog fotografa Hakije Lemeša. Hakijin sin Samir večeras je na otvorenju izložbe čestitao Ruviću na odličnom poslu.

Među posjetiocima izložbe danas su se našli i gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović, ali i selektor fudbalske reprezentacije BiH Mehmed Baždarević.

Dado je uz brojne čestitke od prijatelja na poklon primio i plišanog lava kao simbol borbe i hrabrosti.

Izložba je otvorena u okviru kulturno-umjetničke manifestacije "Zeničko proljeće".

Vezani članci