Kultura
0

D-0 ARK Underground predstavljen u Banjoj Luci

Piše: T. Č.
(Foto: Klix.ba)
U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske sinoć je održana prezentacija projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground i promocija Knjige projekta D-0 ARK, koja predstavlja značajan dokument o umjetnicima koji su u protekla tri ciklusa Bijenala izlagali svoje radove.

"Riječ je o značajnom i zanimljivom događaju koji već godinama plijeni pažnju javnosti jer se odvija u zaista zanimljivom prostoru, Titovom atomskom bunkeru u Konjicu za koji smo sada gotovo svi čuli, a što je ranije bilo nepoznato za šire mase. To je bio dovoljan razlog da pozovemo ljude koji stoje iza ovoga projekta i da naša javnost koja je zainteresovana na od organizatora čuje nešto više", rekla je ovom prilikom dr. Sarita Vujković, direktorica MSURS-a i dodala da se kroz ovu ideju zapravo gradi jedan novi muzej u kojem će biti nastanjena zanimljiva, nova, savremena umjetnička zbirka.

Edo Hozić, osnivač i direktor Bijenala, je istakao da pored tri Bijenala savremene umjetnosti "D-0 ARK Underground", koja su do sada održana, planiraju održati još dva.

"Od septembra počinju dolaziti novoizabrani umjetnici kako bi vidjeli prostor, nakon čega slijedi stvaranje umjetničkih radova, kako bi u januaru 2017. godine bio postavljen četvrti ciklus Bijenala. Peti ciklus koji ide 2019. godine je u biti kraj priče sa mamom i tatom hladnog rata, SAD-om i Rusijom. To će biti malo neobičan ciklus, pozvat ćemo samo po jednog umjetnika, ali veliko ime, iz Rusije i SAD-a, a svemu tome prethodit će turneje po ozbiljnim muzejima u spomenutim zemljama", naglasio je Hozić.

Branko Frančeski, direktor Galerije umjetnina u Splitu i kustos drugog ciklusa Projekta Bijenale, rekao je da je bunker u Konjicu građen u tajnosti od 1953. do 1979. godine pod nazivom DO ARK.

"Tito i njegovih 350 najbližih saradnika su u slučaju atomskog napada na Jugoslaviju mogli u bunkeru provesti šest mjeseci, bez ikakvog dodira sa vanjskim svijetom", istakao je Frančeski.

Prikazan je i kraći film o Bijenalu koji je na atraktivan i zanimljiv način ilustrovao sve ono što se u prostoru bunkera u Konjicu danas nalazi, a riječ je o 125 umjetničkih radova od 90 umjetnika iz 32 zemlje.