Predstavljen film "Fleke"
0

FOTO+VIDEO / Crvenim tepihom prošetali hrvatski glumci

Sarajevo-x.com/FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Crvenim tepihom ispred Narodnog pozoriišta večeras se u Sarajevu prošetala ekipa hrvatskog filma "Fleke" reditelja Alda Tardozzija.

Film "Fleke" je drugo od osam ostvarenja koliko ih se takmiči za Srce Sarajeva u okviru tog festivalskog programa, a film "Fleke" danas je zabilježio međunarodnu premijeru.

Uloge su, između ostalih, ostvarili Iskra Jirsak, Nika Mišković, Živko Anočić, Goran Grgić, Sanja Vejnović i Filip Križan.

Film donosi priču o slučajnom susretu dvije djevojke u Zagrebu, kada počinju zajedno proživljavati "ludu" noć, ispunjenu različitim zanimljivim, ali i tragičnim događajima.

Ostvarenje se može svrstati u nekoliko žanrova - triler, dramu, avanturu i kriminalistički.

Reditelj Tardozzi istakao je na današnjoj konferenciji za medije da je zadovoljan prijemom filma kod publike, posebno kod mlađe generacije. Film je prije Sarajeva prikazan samo u Puli.

On je naveo da je ovo njegovo prvo dugometražno ostvarenje, te naglasio da je film iniciran istinitim događajem, ali i da donosi niz različitih dešavanja koja se u stvarnosti teško mogu desiti u jednoj noći.

"To je i priča o teškim uslovima života dviju cura u Zagrebu na prelazu iz 90-ih u 2000-te godine. Ovo nije film o nekim misaonim temama, već malo 'nabrijaniji' film. Nismo išli ciljano na rascjep između žanrova, to je došlo kroz samu priču", kazao je on.

Glumica Iskra Jirsak koja tumači ulogu djevojke Lane istakla je da svako ima svoju ludu noć u trenutku odrastanja, te da ih je i ona u svom životu imala nekoliko, iako ne toliko dramatičnih kao u filmu. Navela je da se u dobi od 17 godina mnoge stvari u životu mijenjaju, zbog čega je i teško donijeti različite odluke.

Da je do sada uvijek glumila različite uloge "problematičnih" osoba navela je glumica Nika Mišković, u filmu djevojka Irena, ocijenivši da su one i najzanimljivije.

"Najnapornije je kada se tek počne razmišljati o ulozi, ali kada počne rad poslije je lako. Kada glumim likove na marginama društva uvijek poželim nazvati roditelje i reći im - hvala što ste mi pružili normalan život. Mislim da me ovakve uloge uvijek pročiste i pomognu mi u glumi", podvukla je ona.