Lovrenovićev "Teatar" u BlackBOX-u
0

Crno-bijele fotografije o životu teatra iza reflektora i scene

Sarajevo-x.com
U sarajevskoj galeriji BlackBOX u četvrtak navečer otvorena je samostalna izložba fotografija bosanskohercegovačkog umjetnika Josipa Lovrenovića, pod nazivom "Teatar".

Izložbu je zvanično otvorio prof. Enver Kazaz sa riječima da su fotografije posvećene onima bez kojih se ne bismo znali diviti savršenstvu scene i magiji teatra, radnicima i rudarima pozorišta - inspicijentima, bravarima, slikarima, garderoberima, molerima, stolarima, tapetarima, majstorima zvuka i svjetla, čistačima, transportnim radnicima…

Lovrenović je publici predstavio svoje crno-bijele fotografije na kojima prikazuje život teatra, ili radije teatar života koji se odigrava iza reflektora i scene sarajevskog Narodnog pozorišta gdje Lovrenović radi kao scenograf.

Josip Lovrenović (1976.) je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, postdiplomski studij završio na Akademiji likovnih umjetnosti u Warszawi. Grafike, crteže i slike izlagao je na mnogim grupnim i samostalnim izložbama. Bavi se i opremom knjiga, fotografijom i pozorišnim plakatom. Jedan je od osnivača udruženja KulturAnti i organizatora projekta All Inclusive Sarajevo. Od 2009. je napravio brojne scenografije za predstave Narodnog pozorišta u Sarajevu (Gospođica Julija, Carmen - Meu amor, Drveni sanduk Tomasa Vulfa, Dvojica na Mostu, Romeo i Julija…).

Izložba je otvorena do 7. maja. Galerija je otvorena svakim radnim danom od 10 do 18 sati i subotom od 9 do 14 sati.