Kultura
66

Crni humor u monodrami Elmira Krivalića "Američki san"

Klix.ba
Ovih dana u Živinicama uveliko traju pripreme za monodramu "Američki san" u kojoj igra glumac Elmir Krivalić, doskorašnji TV voditelj i spiker.

Predstava govori o neukom čovjeku iz ruralnih krajeva BiH koji tokom rata odlazi u inostranstvo.

"Američki san je tragikomična ispovijest čovjeka koji je tragajući za osnovnim ljudskim pravima u zemljama Zapada tražio svoj identitet, a vratio se sa traumama koje su ostavile po njega tragične posljedice", istakao je Krivalić. "Ova predstava direktno i bez cenzure govori o problemima današnjice - politike, zdravstva, mita i korupcije, odnosa muškarca i žene, nasilja u porodici, odnosno sukobu tradicionalnog i savremenog. Koristeći crni humor želimo prikazati način na koji se taj čovjek snalazio u novom okruženju".

"Nakon premijere predstave 'Američki san, koja će biti upriličena 15. oktobra ive godine u Velikoj sali BKC-a Živinice sa početkom od 19:30 sati, ova komedija će se moći pogledati u većini bosanskohercegovačkih gradova", rekao je Salko Jagodić, glasnogovornik ovog kulturnog projekta i dodao: "Ukoliko bude mogućnosti, rado bismo predstavu prezentovali i van granica naše države".