Kultura
0

Com Trade Sarajevo Fashion Week: Završen drugi dan

Sarajevo-x.com / SFW
Na drugoj večeri ComTrade Sarajevo Fashion Week poštovaoci ovog značajnog modnog događaja u glavnom gradu BiH mogli su vidjeti tri revije. Između ostalog, reviju modne kuće „Tarra Colle“, modne kuće „Calypso“, kao i kolekciju „Omnia mei“, dizajnerice Slavice Aleksijev.

Modnu kuću „Tarra Colle“ predstavljaju kreatori Lena Kirioska – kreator ženske odjeće i Slobodan Ćelebić Cober – kreator muške odjeće i obuće.

„Tarra Colle“ je mlada firma iz Novog Sada prepoznatljiva po unikatnim, ručno rađenim proizvodima specijalno namijenjenim i dizajniranim za poslovne žene i muškarce. Kolekcija se odlikuje nosivošću i izrađena je isključivo od visokokvalitetnih prirodnih materijala. Lena Kirioska sarajevskoj publici predstavila je 50 ženskih modela, dok je Slobodan Čelebić Cober akcent stavio na ženske i muške cipele, tašne, kaiševe, kožne jakne i muška odijela.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Modna kuća „Calypso“ je vjerovatno jedini bh. brend sa 20-godišnjom tradicijom. Na ovako skromnom tržištu je opstao, razvio se i ravnopravno konkurira najvećim svjetskim markama. U odabiru kolekcije pomogle su Šefika i Iskra Kurtalić, a za stajling bili su zaduženi stilistica Amra Redžić i Branko Vrdoljak. „Calypso“ je predstavio 30 modela za dnevni i večernji look. Najveću pažnju posjetilaca ComTrade Sarajevo Fashon Week-a, izazvali su modni performans s manekenom koji na modnoj pisti čita novine i kome prilaze manekenke, te kreacije u „animal printu“ u okviru kojeg su manekenke uz modele u naručju nosile psa, mačku, guštera, te dvije zmije.

Po prvi put na Sarajevo Fashion Week-u predstavlja se Slavica Aleksijev. Specifičnost njenog rada leži u činjenici da sve materijale koje koristi u izradi modela sama proizvodi i obrađuje. Slavica Aleksijev rođena je u Sarajevu, a već 13 godina živi u Štokholmu. Ljubitelji modne scene večeras su vidjeli kolekciju „Omnia mei“. Dugi niz godina osnovno zanimanje bio joj je dizajn enterijera, da bi u međuvremenu svoj interes preusmjerila na dizajn materijala i odjeće. Ova dizajnerica najviše radi sa svilom i vunom, a modeli su unikatni i univerzalni po pitanju starosne dobi i ciljane publike.