Kultura
0

Collegium Artisticum realizovao planirano za 2009. godinu

FENA
Iako je godina koja je iza nas bila finansijski teška, Gradska galerija Collegium Artisticum, kako je rekao na današnjoj press konferenciji direktor Galerije Strajo Krsmanović, ispunila je svoj plan.

Krsmanović je podsjetio da je u 2009. obilježeno 70 godina od osnivanja grupe Collegium Artisticum, da je realizirana izložba Safeta Zeca i Halila Tikveše povodom godišnjice genocida u Srebrenici i brojni drugi programi.

Jedino što u ovoj godini nije realizovano jeste izdavanje časopisa za vizuelne umjetnosti "Vizura", a Krsmanović je izrazio nadu da će časopisi obnoviti svoje izlaženje u narednoj godini.

Naredna 2010. je i godišnjica - 35 godina od osnivanja Galerije Collegium Artisticum te je planirano i da se štampa prateća monografija.

U narednoj godini planirane su retrospektivne izložbe Nesima Tahirovića, Džeke Hodžića, Hasana Fazlića, Mustafe Skopljaka.

Collegium Artisticum u planu ima još niz programa, a tu je i saradnja s festivalom Sarajevska zima te udruženjima likovnih, primijenjenih umjetnika te arhitektima. Već za 5. januar planirana je i izložba povodom pravoslavnog Božića "Božić i Vaskrs na starim čestitkama" autora Senada Hodovića.