Kultura
0

Cirkus Columbia prikazan na Toronto Film Festivalu

Sarajevo-x.com
Nakon trijumfalne projekcije na 67. Venecijanskoj Mostri, film bh. oskarovca Danisa Tanovica Cirkus Columbia prikazan je u petak i na Toronto Film Festivalu.

Film je prikazan u okviru programa Special Presentationsa koji se zapravo smatra najkvalitetnijim programom TIFF-a.

Special Presentations za publiku festivala u Torontu predstavlja filmove nekih od najtraženijih i najistaknutijih reditelja današnjice.

Inače, svi Tanovićevi dosadašnji filmovi prokazani su u nekim od programa TIFF-a, a u prilog tome koliko interesovanje vlada za njegovo posljednje filmsko ostvarenje govori i podatak da je direktor TIFF-a Cameron Bailey u svom izboru pet najboljih filmova izdvojio upravo i Tanovićev Cirkus Columbia.

Film i u narednom periodu nastavlja svoj internacionalni festivalski zivot. Nakon Toronta Tanović i ekipa filma nastavljaju svoj put na festival u San Sebastianu gdje ce film biti prikazan u okviru programa "Biseri drugih festivala" gdje se takmiči za Nagradu publike.

Također, Cirkus Columbia uvršten je i u program Internacionalnog filmskog festivala u Bejrutu koji ce se održati u oktobru, a gdje se također takmiči za laskavu Nagradu publike. Zatim slijede Doha, Abu Dabi, Sao Paulo.