Kultura
0

"Cirkus Columbia" danas otvara 16. Sarajevo Film Festival

FENA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Ovogodišnji 16. "Sarajevo Film Festival" (SFF) otvara se danas svjetskom premijerom filma "Cirkus Columbia", režisera Danisa Tanovića.

"Sarajevo Film Festival" će za svoga trajanja, do 31. jula, u 10 različitih programa predstaviti najnovija filmska ostvarenja svjetske kinematografije.

Na pres-konferenciji koja je jučer održana predstavnicima medija obratili su se direktor Festivala Miro Purivatra i Davor Daraboš, zamjenik predsjednika Uprave i izvršni direktor za nepokretnu mrežu HT ERONET, generalnog sponzora SFF-a.

Purivatra je istakao da je Tanovićeva odluka i odluka čitave ekipe da svjetska premijera filma bude baš u Sarajevu priznanje ovoj manifestaciji, kao promotoru bh. kinematografije.

Danis Tanović i novinar i književnik Ivica Đikić scenarij za film napisali su prema Đikićevom istoimenom romanu.

"Cirkus Columbia" je rađen u koprodukciji BiH, Francuske, Velike Britanije, Slovenije, Njemačke, Belgije i Srbije, a u filmu igraju: Miki Manojlović, Mira Furlan, Boris Ler, Jelena Stupljanin, Mario Knezović, Milan Štrljić, Svetislav Gončić, Almir Mehić.

Projekcija filma "Cirkus Columbia" bit će upriličena prvo u prijepodnevnim satima za predstavnike medija, a potom za publiku i zvanice u popodnevnim i večernjim satima u Narodnom pozorištu i Otvorenom kinu !HEJ.

Svečanost otvaranja Festivala pratit će i uručivanje počasnog priznanja "Sarajevo Film Festivala" – "Srce Sarajeva" direktoru Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu, Dieteru Kosslicku.

Ova nagrada se dodjeljuje za izuzetan doprinos afirmaciji filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi te za kontinuiranu podršku razvoju "Sarajevo Film Festivala" i njegovih programa, naročito "Sarajevo Talent Campusa".

Počasni gost 16. izdanja "Sarajevo Film Festivala" bit će jedan od najznačajnijih glumaca današnjice, oskarovac Morgan Freeman.

U čast dolaska ovog istaknutog glumca "Sarajevo Film Festival" će biti zatvoren galaprojekcijom njegovog posljednjeg ostvarenja "Invictus" (2009).