Kultura
1

CineLink projekti na Sundance Film Festivalu

Klix.ba
Odlična vijest za Sarajevo Film Festival stigla je iz Park Cityja. Naime, dva projekta iz CineLink Work in Progress selekcije i jedan razvijan kroz koprodukcijski market CineLink uvršteni su u zvaničnu, takmičarsku selekciju World Cinema Dramatic Sundance Film Festivala.

"The Disobedient", film Maje Đukić (Srbija) projekt je CineLinka iz 2010. godine, a filmovi "Viktoria" Maye Vitkove (Bugarska,The Disobedient Rumunija) i "White Shadow Noaza Deshe (Italija, Njemačka, Tanzanija) bili su uvršteni u CineLink Work in Progress selekciju 2011.

Filmovi The Disobedient" i "Viktoria" na Sundance Film Festivalu doživjet će svjetsku premijeru dok će za film "White Shadow" ovo biti Internacionalna premijera.

Podsjećamo, 2013. je počela upravo dobrim vijestima sa Sundance Film Festivala kada je film "Krugovi" reditelja Srdana Golubovića, razvijan u okviru koprodukcijskog marketa CineLink, osvojio specijalnu nagradu žirija. Bio je to prvi put da se film iz regije našao u takmičarskom programu ovog prestižnog festivala nezavisnog filma koji je 1984. godine osnovao Robert Redford.

Sundance Film Festival najveći je američki festival nezavisnog filma. Osmišljen kao platforma koja bi omogućila veću vidljivost američke i međunarodne nezavisne produkcije, festival se razvio u mjesto okupljanja takozvanog indie filma. Posvećen otkrivanju i razvoju nezavisnih umjetnika i publike, festival kroz svoje programe nastoji prepoznati, podržati, poticati i predstaviti rad nezavisnih umjetnika.

Festival svake godine privlači više od 50 hiljada ljudi koji imaju priliku da se upoznaju sa ostvarenjima novih, talentovanih filmskih stvaralaca kroz selekcije igranog, dokumentarnog i kratkog filma.

U okviru ovogodišnje selekcije World Cinema Dramatic bit će prikazano ukupno dvanaest filmova talentovanih filmskih stvaralaca koji, kako je navedeno, nude svježe perspektive i inovativne stilove.

SFF