Meeting Point
0

Ciklus španskog dokumentarnog filma

FENA
Udruženje "Pravo ljudski" u saradnji s Ambasadom Španije u Bosni i Hercegovini organizira predstavljanje ciklusa recentnog španskog dokumentarnog filma "Kroz veo udobnosti: Mnemozina Španije".

Ciklus dokumentarnog filma bit će održan od 20. do 22. marta u kinu Meeting Point.

Ljubitelji dokumentarnog žanra i filmske umjetnosti uopće imat će priliku pogledati osam ostvarenja španske kinematografije, saopćeno je iz Udruženja "Pravo ljudski".

Program će u petak otvoriti "Ratni dnevnik jednog klovna" autora Mikioa Tsunekavva. Film je snimljen u koprodukciji Španije, Čilea i Palestine, a govori o članovima međunarodne nevladine organizacije "Klovnovi bez granica" i njihovoj misiji da unesu radost u tri palestinska izbjeglička kampa.

Navečer istog dana bit će prikazana i dva kratka dokumentarna filma "Krojač" Oscara Pereza (dobitnik nagrade Silver Cub Prize) i "Poput raja" u režiji Claudia Zuliana.

Bit će prikazano još pet filmova i to "Čudo Candeala" Fernanda Trueba, "Južni poligon (tri hiljade kuća)" Poligona Sura & Dominiquea Abela, "Lorca: The sea stops still" i "Voz sjećanja" Emilia Ruiza Barrachina te "Visok napon, slaba voltaža" Marte Arribas i Ane Perez.

Svi filmovi su titlovani na službene jezike u BiH, a ulaz na filmske projekcije je slobodan.