Kultura
0

Četvrtog dana Jazz Festa četiri koncerta

Sarajevo-x.com
Danas, četvrtog dana 11. međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo 2007, bit će održana četiri koncerta na tri festivalske scene.

U 17.00 na Strange Fruits Stageu u Pozorištu mladih nastupit će norveška pjevačica Sidsel Endresen koja je već više od dvije decenije u samom vrhu skandinavske muzičke scene. Njezini solo koncerti posebno su iskustvo za publiku jer Sidsel ruši granice između muzičkih žanrova i pozorišne umjetnosti.

Na istoj sceni u 19.00 predstavit će se američki pijanista Mike Del Ferro koji će nastupiti sa bosanskohercegovačkim muzičarima kontrabasistom Enesom Seferovićem i bubnjarom Dejanom Terzićem. Ovaj je trio sastavljen od iskusnih muzičara, koji sviraju originalni repertoar na način koji je nesputan i uzbudljiv.

Glavni program u Bosanskom kulturnom centru ponudit će nastup libanskog kompozitora i svirača ouda Rabiha Abou-Khalila. On će se predstaviti u kvintetu kojeg čine muzičari iz Francuske, Italije i Sjedinjenih Država. Ovaj kompozitor i instrumentalista oduvijek je ispred svog vremena. Njegova muzika spoj je tradicionalne arapske muzike i jazza, a Guardian ga je ocijenio “etno muzičarom koji je svirao world music prije nego je ovaj naziv utemeljen”.

Večeras u 23.00 na Groove Stageu u dvorani CDA koncert će održati Mungolian Jet Set. Mungolian Jet Set osnovali su Paul "Strangefruit" Nyhus, Knut Sævik i Reidar Skår koji na nastupima i albumima Mungolian Jet Seta redovito sarađuju sa brojnim norveškim muzičarima. Ovo je muzika za ruke i noge uz neviđeno ozbiljnu zafrkanciju.