Mostar
0

Četvrto izdanje festival o ljudskim pravima VIVISECTfest

FENA
Izložbama fotografija "Pali anđeli komunističke ideologije“ i "Deklaracija UN-a o ljudskim pravima“ večeras će u prostorijama OKC-a Abrašević u Mostaru započeti četvrti festival o ljudskim pravima VIVISECTfest.

Organizatori festivala su novosadska nevladina organizacija Vojvođanka – Regionalna ženska inicijativa i mostarski OKC Abrašević, a tema četvrtog izdanja festivala su totalitarni režimi.

Cilj festivala "Totalitarni režimi – pogled iznutra i spolja“ je ukazati na ideologije i totalitarne režime koji su u 20. stoljeću doveli do stravičnih zločina, kazao je na konferenciji za novinare urednik Abraševićevog Media centra Husein Oručević, dodavši kako će poseban naglasak biti na bivšim komunističkim zemljama istočne Europe.

Organizatorica festivala i članica nevladine organizacije Vojvođanka Marija Gajicki istaknula je da je festival svojevrsni povijesni pregled totalitarnih režima 20. stoljeća.

"Međutim, mi se ne postavljamo kao krajnji suci. Mi samo želimo dati što više informacije publici i ljudima kojima su zanimljive ovakve teme, a na njima je da sami za sebe te informacije prerade i da zauzmu kritički stav prema takvim pojavama kao što su totalitarni režimi“, zaključila je Gajicki.

Pored izložbi fotografija, radionica i tribina, svaku večer od ponedjeljka, 23. februara, do petka, 27. februara, s početkom u 18 sati, u Abraševiću će se odvijati filmski program u okviru kojeg će biti prikazano 12 dokumentarnih filmova.

Prvoga dana festivala bit će otvorena izložba "Pali anđeli komunističke ideologije“, koja svjedoči o rumunjskoj revoluciji 1989. koja je označila početak raspada komunističkih režima u Europi, dok će u filmskom dijelu programa u 19 sati i 30 minuta biti prikazan njemački dokumentarac "La Paloma“.

Radi se o dokumentarnom filmu o najčešće sviranoj pjesmi na svijetu - "La Paloma“. Širom svijeta postoji više od dvije hiljade verzija ove pjesme. Ona se izvodi na svadbama, na pokopima, a Židovi su je svirala u nacističkim logorima smrti.

Svi programi u okviru VIVISECTfesta su besplatni. Festival je putujućeg karaktera, a nakon Mostaru festival će posjetiti Banjaluku, Sarajevo, Niš, Suboticu i Prištinu.