Kultura
0

Četvrti međunarodni književni susreti

Sarajevo-x.com
U francuskom gradu Saint-Nazaireu će se od 16. do 19. novembra ove godine održati "MEETING no.4", četvrti međunarodni književni susreti. Svakoga novembra tu se, na poziv Kuće inozemnih pisaca i prevodilaca iz toga grada, okuplja dvadesetak pisaca i prevodilaca iz cijelog svijeta, kako bi se susreli međusobno i sa svojim čitateljima.

Tokom ova tri dana na dvojezičnim čitanjima i okruglim stolovima sudjelovati ce pisci iz Sjedinjenih Američkih Država, Škotske, Konga, Angole, Španije, Argentine, Novog Zelanda, Bosne i Hercegovine i Meksika.

Temu ovogodišnjih Susreta, "Čitanje daljine", definirao je francuski pisac Patrick Deville, koga je bosanskohercegovačka publika imala priliku upoznati na Sedmim evropskim književnim susretima u maju 2006. u Sarajevu, koje je organizovao Centar André Malraux.

Prethodnih godina Deville je birao teme kao što su "Idealni čitalac" (taj čudni sudrug stvoren da čita tekstove dok nastaju), "Babilonske blagodati" (o kosmopolitizmu i multijezičnosti) i "Pronalazak knjige" (kako ona, konačno, nastaje?), potičući razmišljanja i kazivanja o sudbini književnosti.

U književnoj reviji MEET, posvećenoj ovogodišnjim susretima, pišu Muharem Bazdulj, Veselin Gatalo, Aleksandar Hemon, Francisko Hernandez, Miljenko Jergović, Dževad Karahasan, Semezdin Mehmedinović, Carlos Monsivais, Senadin Musabegović, Sergio Pitol, Faruk Šehić, Paco Ignacio Taibo II, Natalia Toledo, Nenad Veličković, Marko Vešović, Juan Villoro.

Neki od ovih autora pozvani su da pišu na ovogodišnju temu te će biti predstavljeni publici iz Saint-Naizairea u palati Atlantic. Ovo najnovije predstavljanje bosanskohercegovačkih autora francuskoj publici omogućio je, kao i uvijek agilni, Francuski kulturni centar André Malraux iz Sarajeva.