Kultura
13

Četvrti ciklus Sarajevo Sonic Studija od 27. do 30. novembra

FENA
Četvrti po redu ciklus Sarajevo Sonic Studija održat će se od 27. do 30. novembra, a u fokusu će imati Vinka Globokara, slovensko-francuskog avangardistu koji je zasigurno najznačajniji kompozitor porijeklom s jugoslovenskih prostora u 20. stoljeću.
Muzička akademija u Sarajevu se ovim projektom priključuje nizu instutucija u svijetu koje ove godine slave 80. rođendan Vinka Globokara.

Studio u ovoj godini kreiraju Muzička akademija u Sarajevu, Francuski institut u BiH i Goethe-Institut, u okviru Francusko-njemačkog kulturnog fonda, a ovi mini-festivali posvećeni čuvenim svjetskim kompozitorima savremene muzike prilika su za umjetničku i edukativnu produkciju u oblasti savremenog kompozitorstva u BiH i stimuliranje njenog razvoja, saopćili su organizatori.

Prethodna tri ciklusa, posvećena Heineru Goebbelsu, Philippeu Manouryju i Peteru Ablingeru okupila su desetine mladih kompozitora iz regije i učinila Studio značajnim prostorom za njihove susrete, razmjenu i produkciju novih djela, pa će i ovaj put poseban segment programa biti posvećen mladim stvaraocima iz BiH, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, i Makedonije.

Studio Vinka Globokara započinje u četvrtak, 27. novembra u 19.00 sati, javnim razgovorom s kompozitorom koji će sa njim voditi Amila Ramović, umjetnička direktorica Sarajevo Sonic Studija.

U petak, 28. novembra u 10.00 sati započinje ciklus njegovih majstorskih radionica za studente kompozicije iz regije, dok će koncert njihovih djela biti izveden na Muzičkoj akademiji istoga dana s početkom u 19.00 sati.

Kulminacija programa bit izvođenje remek-djela muzičkog teatra Vinka Globokara Par une forêt de symboles (Šumom simbola) u izvođenju šest vrhunskih sarajevskih solista umjetničke muzike, u postavi ansambla aMAS koju čine Belma Alić, Edo Golubić, Igor Magdalenić, Leonardo Šarić, Vedran Tuce, Zlatan Božuta, u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo na Grbavici, u subotu, 29. novembra u 20.00 sati.

Vinko Globokar (rođen 1934., Anderny, Fracuska), trombonist i kompozitor, živio je u Ljubljani od 1947. do 1955. gdje se bavio jazzom.

Nakon toga je u Parizu nastavio studirati i svirati trombon, ali i dirigovanje i kompoziciju u klasi Rene Leibowitza i Luciana Beria. Nakon studija izveo je kao trombonist mnoge praizvedbe djela značajnih kompozitora kao što su Stockhausen, Kagel, Berio (Sequenza V) i drugi. Kao najznačajniji trombonist evropske avangarde u svome je radu razvio nove tehnike za trombon i nove pristupe komponovanju za ovaj instrument, a principe svoje avangardne prakse primjenio je na najraznovrsnije sastave.

Komponovao je desetine djela, od solo kompozicija, preko kamerne muzike do djela za velike sastave s elektronikom i multimedijalnih djela. Osnivač je grupe za slobodnu improvizaciju New Phonic Art. Kroz svoju karijeru predavao je kompoziciju na nekoliko univerziteta, posebno u Kelnu i Firenci. Od 1974. do 1980. bio je direktor odjela za instrumentalno i vokalno istraživanje u IRCAM-u, centralnom evropskom centru za istraživanje elektroakustičke muzike koji je dio pariškog Centra Georges Pompidou. Nakon odlaska u penziju posvetio se dirigentskom radu, te je dirigovao orkestrima kao što su filharmonije Tokija, Varšave i Jerusalema.