Djevojčica iz Glinje kod Živinica
0

Četvrta zbirka poezije mlade Šeherzade

Sarajevo-x.com
Da BiH ima mnogo mladih talenata pokazuje i primjer četrnaestogodišnje Šeherzade Jakupović iz Glinje kod Živinica koja privodi kraju pisanje svoje četvrte knjige lirske poezije.

Knjiga opisuje probleme planete zemlje, a prvenstveno je bazirana na očuvanju zelenila.

“Ovo će biti zanimljiva i poučna knjiga, preporučujem je svakom čovjeku koji želi da bolje upozna planetu zemlju i da joj pomogne u očuvanju," kaže Šeherzada. "Osim ove knjige, nedavno sam završila i knjigu islamske poezije. Trenutno nemam sredstava za objavljivanje svojih djela, ali se nadam da će se u našoj lijepoj BiH biti onih koji će prepoznati moj talenat i koji će mi pomoći da se moje knjige nađu u mnogim domovima naše lijepe BiH”.

Svoju prvu knjigu pod nazivom “Nevidljivi most” Šeherzada je objavila 2006. godine. Godinu dana kasnije svjetlo dana ugledala je i njena druga knjiga “Dijete ove planete”, a zatim i treća “Džennetske radosti”.

“Pisanje je moj život. Kad pišem pronalazim svoj mir, svoju sreću i slobodu”, ističe Šeherzada, dodajući kako su za njen uspjeh zaslužan njen otac Asim i majka Sajida, kao i učitelji i nastavnici koji su prepoznali njen skriveni talenat.

Šeherzadina prva pjesma:

VRAPCI U ZIMI

Snijeg pade, pokri grane gole, mali vrapci za mrvice mole,

dživ, dživ-zovu sa šljivove grane, zovu djecu da im dadnu hrane.