Kultura
0

Četiri koncerta u petak

Sarajevo-x.com
U petak 7. novembra 12. Jazz Fest Sarajevo predstavit će četiri koncerta.

Prvi koncert na Solo Stageu u 19.00 održat će pijanista Misha Mengelberg, koji je u svojoj 74. godini i dalje jedan od najznačajnijih umjetnika holandske muzičke scene. U okviru istog programa, također u Domu Vojske Federacije, 40 minuta kasnije predstavit će se još jedan holandski umjetnik bubnjar Han Bennink. Njegovi solo nastupi ostavljaju bez daha dokazujući kako je muzika svugdje oko nas, i kako je za najljepšu muziku neophodno imati strast i otvoren um.

Glavna festivalska scena u Bosanskom kulturnom centru u 21.00 predstavit će francuskog bubnjara Manua Katchea i njegov aktuelni projekat Playground. Ovaj internacionalni ansambl kojeg čine izvanredni muzičari: trubač Mathias Eick, saksofonista Tore Brunborg, pijanista Jason Rebello i basista Jarome Regard uz Katcheovu fascinantnu energiju donosi uzbudljivu i živahnu muziku.

Posljednjim koncertom u petak bit će otvorena još jedna festivalska scena Strange Fruits. Koncert holandskog trubača Erica Vloeimansa i njegovog ansambla Gatecrash zakazan je za 23.00 u Pozorištu mladih. Gatecrash uživa reputaciju jednog od značajnijih evropskih cross-over sastava koji uspješno kombinira jazz i pop, a na najbolji način predstavlja Erica Vloeimansa kao kompletnog autora i instrumentalistu.