Kultura
0

Četiri događaja na današnjem repertoaru "Sarajevske zime"

FENA
Sutrašnji program XXII internacionalnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima" svim ljubiteljima umjetnosti donosi četiri zanimljiva događaja.

Plesna grupa "Laura Tanner" iz Švicarske na sceni CDA prirediće plesnu izvedbu "Između pasa i vučica" u 21.00 sat.

Koreograf je Laura Tanner, a plesači Deborah Hosfterrer, Romina Pedroli, Isabelle Rigat i Adrian Rusmalli.

Grupa je osnovana 1993., a njihove produkcije priznali su publika, stručnjaci i ugledni ljudi. Dobitnici su nagrade "Prix Romand des Spectacles Indépendants za Pierres de Pluie" 1995. godine.

U Turskom kulturnom centru u 17.00 sati biće održana projekcija dokumentarnog filma "Boja maslina" iz Meksika. Reditelj je Carolina Rivas.

U Mashi, Palestina, živi porodica Amer. Njihova kuća se nalazi s unutrašnje strane zida koji gradi Izrael, oblast koju je izraelska vojska okvalificirala vojnom zonom. Svakoga dana porodica Amer treba da pređe zid kako bi mogla preživjeti. Postoji samo jedan način da se on pređe, ali svako od njih osam ga prelazi na različit način.

U Bošnjačkom institutu u 20.00 sati biće održan koncert Manfreda Payrhubera (bariton) i Yoshioa Owakia (klavir).

Plesna grupa "Bharatanatyam" iz Indije, nakon večerašnjeg nastupa u Domu policije, predstavit će se i sutra u Kulturnom centru Istočno Sarajevo. Vođa grupe je Anuradha Venkataraman.

U okviru Specijalnog festivalskog programa u Kinoteci BiH bit će prikazan film "Prolaznica iz ulice Sans Souci" u režiji Jacquesa Rouffioa. Uloge tumače Maria Schell, Romy Schneider, Helmut Griem, Michel Picooli te Wendelin Werner.