Kultura
272

Cazinjanka Almina Muminović osvojila prvo mjesto na međunarodnom festivalu poezije

Anadolija
Na ovogodišnjem petom Međunarodnom festivalu poezije i kratke priče "Vojislav Despotov" koji je održan krajem januara u Novom Sadu, učenica cazinske Gimnazije Almina Muminović osvojila je prvu nagradu za kratku ljubavnu priču u kategoriji srednjoškolaca pod nazivom "Najdraži stranac“.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Almina je u skladu sa pravilima festivala, prvo mjesto u kategoriji srednjoškolaca za najbolju kratku priču podijelila sa još pet vršnjaka iz susjedne Srbije. 

Ovakvo takmičenje, prema riječima Almine, privuklo je njenu pažnju prvenstveno jer "vraća vjeru u narušene vrijednosti književnosti u vremenu forsiranja potrošačkog mentaliteta".

"Ono što je mene privuklo na učešće u nečemu ovakvom je to što organizator festivala nezavisan od politike i novca. Na taj način se ističe ono najvrijednije, a to je estetska vrijednost radova, estetska vrijednost umjetnosti ustvari. U skladu s tim, ni nagrade ovog Međunarodnog festivala nisu vezane za novac", kazala je Almina.

Pisanje kao olakšanje i smiraj

Na festivalu je učestvovalo više stotina srednjoškolaca iz zemalja regije. Almini je pored diplome o prvom mjestu, darovana i knjiga.

"Pisanje je oduvijek moj izvor olakšanja i smiraja, pa je to bilo i onda kad sam pisala svoju priču. Samim time je sudjelovanje u festivalu značilo određen dobitak, nagradu. S druge strane, presretna sam i zbog književnog djela, a tako i zbog diplome koju sam dobila."

Kratka Alminina priča ima naslov "Najdraži stranac" a kako kaže, ljubavnog je karaktera. Govoreći o insipraciji za ovu priču, Almina ističe kako je kroz nju opisana svakodnevna tema sa kojom se svaki čovjek susreće, a to je - borba sa sobom.

"Ono o čemu priča govori upravo je jedan vid takve borbe jer je u fokusu djevojka koja se bori sa vlastitim osjećajima. Kada krene lavina osjećaja i ušutka razum, preteško ju je zaustaviti ili sakriti od drugoga. Zbog nemogućnosti, ali i nepostojanja želje da sakrije svoje osjećaje, djevojka za kratak period ostaje bez voljene osobe u životu. Vraćajući film unazad razmišlja o mogućoj pogrešci zbog razotkrivanja ljubavi, ali i onda kad joj život daje drugu priliku, ona čini isto", govori Almina.

Pisanjem proznih tekstova, kako je kazala za Anadolu Agency (AA), bavi se još od osnovne škole. Drugi su joj, kako kaže, uvijek ukazivali na kreativnost u radovima u kojima je i njegovala svoju stvaralačku sposobnost.

"Sve one riječi koje spustim na papir, sve ono što pisanjem izlazi iz mene nešto je što na određen način upravlja nada mnom, u neku ruku više nego što ja upravljam time. Riječi su svjedoci onog što je unutar mene same i često su one moja doza, djelić pobjede u onoj borbi sa samim sobom. Dakle, nisam se tek tako odlučila da se bavim pisanjem proznih tekstova jer je to teklo dosta spontano."

Njena insipiracija su i svakojake životne situacije koje najčešće pri kraju dana budu pretočene u pisane riječi. 

Brojne nagrade

Dodaje kako je pisanje njena velika potreba te iskrena ljubav koja joj pomaže da ovjekovječi svoja osjećanja. Pored učešća na pomenutom međunarodnom takmičenju, dodaje kako je učestvovala i na raznim konkursima, školskim i općinskim literarnim takmičenjima.

Dva puta je osvojila nagradno putovanje u Tursku, prvi put u osnovnoj školi na takmičenju iz poznavanja turskog jezika, te drugi put tokom srednje škole na takmičenju iz poznavanja života poslanika Muhammeda,  gdje je bila među 40 dobitnika na nivou cijele BiH.

Vrijeme koje je pred njom, kako kaže, iskoristit će za realiziranje planova koji će biti sigurno drugačiji i izazovniji od dosadašnjih. 

"Dolazi vrijeme za iscrpnija razmišljanja o studijima koji se sve više bliže. Ono što imam u prvom planu vezano za upis fakulteta nije vezano za književnost niti za jezik. Mogla bih reći i nažalost, jer je ljubav prema tome nešto što će zasigurno trajati unatoč daljnjem obrazovanju koje vjerovatno neće ići u tom smjeru", kaže Almina.