Kultura
75

Carski ruski balet oduševio publiku: Zimska baletna bajka izvedena u Tuzli

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U dvorani SKPC Mejdan u Tuzli večeras je upriličeno izvođenje baletne predstave pod nazivom "Orašar". Brojni prisutni koji su odlučili pogledati ovu zimsku baletnu bajku bili su u prilici uživati u umjetničkom djelu velikana klasične muzike Petra Iljiča Čajkovskog.

Predstavu je na scenu prema priči poznatog njemačkog romantičarskog pisca Ernsta Theodora Amadeusa Hoffmanna postavio koreograf Carskih ruskih pozorišta Marius Petipa.

Glavne uloge ostvarili su solisti Carskog ruskog baleta Lina Seveliova i Nariman Bekzhanov koji su tuzlanske ljubitelje ovakve vrste umjetnosti svojim preciznim i izražajnim pokretima nerijetko ostavljali bez daha.

Predstava bliska svakom gledatelju

Priča govori o djevojčici koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji poklon, drvenog orašara kojim se razbijaju orasi i s njime proživi čudesne dogodovštine u izmaštanom svijetu.

"Ova predstava bliska je svakom gledatelju koji je pogleda, jer ima stalnu maštu o ljubavi i borbi dobra i zla. Svaka mašta je najvjerovatnije trenutak vraćanja u djetinjstvo", kazala je Seveliova.

Pored glavnih aktera, u ovom spektaklu u dva čina, svoj umjetnički pečat su stavili i članovi Baletnog studija koji djeluje u okviru Pozorišta mladih Tuzle, ali i učenice Osnovne muzičke škole u Tuzli, odsjek balet.

Carski ruski balet, koji je večeras po drugi put gostovao u gradu soli, gledatelje posebno privlači izražajnim plesačima sa posebno izgrađenim umjetničkim osobnostima.

Ansambl u vrhu svjetske baletne scene

Plesni ansambl Carskog ruskog baleta, koji se svrstava u sami vrh svjetske baletne scene, osnovali su 1994. godine solista Boljšoj Teatra Gediminas Taranda i solista baletne grupe Igor Mišejev Folk Dance Nikolaj Ankošin.

Inicijativu je pokrenula svjetski poznata primabalerina Maja Pliseckaje, majke kraljice ruskog baleta te simbola Boljšoj teatra, koja postaje njihovim počasnim predsjednikom.

Ansambl broji 40 umjetnika iz najboljih baletnih škola Rusije: Moskve, Sankt Peterburga i Perma.

Djeluju pod mentorstvom uglednih baletnih učitelja, a njihovo stvaralaštvo temelji se na izvedbama klasičnih baletnih djela i plesnim uradcima savremenih autora.