Međunarodni festival kulture
0

"Čarobna Indija" u BKC-u

FENA
Međunarodno društvo za Svjesnost Krišne Sarajevo organiziralo je večeras u Sarajevu Međunarodni festival kulture pod nazivom "Čarobna Indija".

Posjetioci Bosanskog kulturnog centra uživali su u kratkom filmu o ljepotama Indije i nastupu "Mantra fusion banda" iz Hrvatske. Njihova muzika je spoj orijentalnog, indijske etno muzike, makedonskog zvuka, zapadne klasične muzike, čak i rocka.

Upriličeno je i predavanje direktora Veda akademije iz Berlina Sacinandana Swamia. On predaje vedsku znanost diljem svijeta, a večeras je govorio o vedskoj književnosti.

Sacinandana Swami kaže da su osnovni elementi vedske književnosti razumijevanje ko smo mi odnosno razumijevanje da smo vječna duhovna duša što je jako važno.

"To je stvar dnevne vježbe. Ona vam daje veliku snagu. Kao što svaki dan hranimo naše tijelo, na isti način bi trebalo svaki dan da imamo i duhovnu hranu. Za sve nas bi trebalo da bude prirodno da izgradimo unutarnju duhovnu snagu. U suprotnom, ljude lako uznemire stvari koje krenu po krivu", kaže on.

U večerašnjem programu klasični indijski ples izvela je Violeta Purhmajer - Venurati koja je četiri godine bila na školovanju u Indiji, a sad u Beogradu vodi školu plesa i priređuje nastupe inspirirane Indijom.

Ples je u Indiji dio i način života i pun je simbolike. Igra se grupno ili dvije osobe u paru uz raskošnu dekoraciju, kostime, muziku i ritam, a opisuje razmjenu osjećanja između osoba. Glavni element plesa su pokreti glavom, rukom i vratom, a svaki pokret ima svoje značenje pa i iscjeliteljski efekat ukoliko se pravilno koristi.

Plesačice su večeras bile obučene u tradicionalnu indijsku nošnju - sari koji se nosi u svim prilikama.