Kultura
0

"Cankar" priređuje lutkarsku predstavu za djecu povodom Sv. Nikole

FENA
Povodom praznika Sv. Nikole, u Sloveniji poznatog kao Sv. Miklavž, Slovensko kulturno društvo "Cankar" iz Sarajeva tradicionalno priređuje prigodan program.

U ovo prednovogodišnje vrijeme Miklavž, naime, donosi darove djeci, pa će tako i SKD "Cankar" ove godine pokloniti svoj djeci Sarajeva, kao i svojim članovima, poseban užitak: lutkarsku predstavu "Pohorska legenda", u izvedbi Lutkarskog pozorišta "Koruzno zrno" ("Zrno kukuruza") iz Slovenske Bistrice.

Lutkarsko pozorište "Koruzno zrno" nastalo je unutar istoimenog kulturnog društva iz Slovenske Bistrice prije devet godina. Sa lutkarskim predstavama za djecu i odrasle nastupali su na brojnim festivalima u Sloveniji, kao i na međunarodnim lutkarskim festivalima u Austriji, Bugarskoj i Poljskoj, gdje su dobili brojne nagrade i pohvale za originalnost.

Predstava "Pohorska legenda" nudi odgovore na pitanja - ko je čovjekov najbolji prijatelj, da li drveće ima tajni život te da li su vile dobre..? Lutke otkrivaju maštoviti svijet pohorske mitologije u kome se ponovo rađaju legende.

Za izgled scene i izradu lutaka pobrinuli su se Tjaša Arko, Žiga Lebar i Matevž Gregorič, animaciju je osmislila Jana Jeglič, muziku Andrej Žibert, dramaturg je Tina Mojze, dok režiju potpisuje Matevž Gregorič.

Predstava će biti održana u subotu, 16. decembra sa početkom u 17.00 sati u dvorani Općine Stari Grad, saopćeno je iz Slovenskog kulutrnog društva "Cankar".