Sarajevska filharmonija
0

Čajkovski u izvedbi Aleksandre Romanić

Sarajevo-x.com
Nakon uspješnih koncerata povodom obilježavanja 100 godina od smrti Gustava Mahlera i nedavno održanog koncerta podrške za Japan, Sarajevska filharmonija nastavlja sa koncertima zahtjevnih izvedbi.

Na koncertu u subotu, 2. aprila 2011. godine, gost solista je vrsna pijanistica, sarajevskoj publici već poznata, Aleksandra Romanić koja će uz orkestar Sarajevske filharmonija izvesti jedan od najpoznatijih koncerta za klavir i orkestar, Koncert no. 1 u b-molu P. I. Čajkovskog koji se ujedno smatra i jednim od najpopularnijih djela ovog velikog kompozitora.

Aleksandra Romanić je istaknuta umjetnica, dobitnica mnogih međunarodnih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu.

Na programu je i Simfonije no. 1 u C-Duru Georgesa Bizeta, kompozitora čuvene Carmen. Ovu simfoniju je kompozitor komponovao sa samo sedamnaest godina i čini se da je Bizet potpuno zaboravio, jer otkrivena je tek mnogo godina kasnije u prašnjavim arhivama pariškog konzervatorija. Odmah nakon prvog izvođenja proglašena je remek djelom i postala je dio standardnog romantičnog repertoara.

Gost dirigent je maestro Nikolaj Žličar iz Slovenije, dirigent sa bogatim repertoarom i dobitnik brojnih muzičkih nagrada. Profesor je dirigovanja na Bruckner Univerzitetu u Linzu.

Koncert će se održati u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20 sati.

Rezervacija i kupovina ulaznica može se izvršiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo od 09.00 do 12.00 i od 16.00 do 19.00 sati ili na e-mail: [email protected].