Kultura
97

"Cabaret 2014": Čuveni mjuzikl iz 1966. godine dobija i sarajevsku adaptaciju

Klix.ba
"Cabaret", čuveni mjuzikl iz 1966. godine, bit će adaptiran i predstavljen sarajevskoj publici kao "Cabaret 2014". Njegova premijera će se održati u nedjelju, 28. septembra 2014. godine, u sarajevskom klubu Cinemas Sloga sa početkom u 20:00 sati.

U produkciji udruženja više nezavisnih udruženja i grupa umjetnika, a pod rediteljskom palicom Jasmina Durakovića, "Cabaret 2014" će postaviti mladi glumci i glumice, plesači i balerine, te muzičari okupljeni u orkestar koji vodi Nenad Tošić.

"Cabaret 2014" je suvremena dramatizacija teksta koji prati radnju koja se originalno dešava u Berlinu prije početka Drugog svjetskog rata, u vrijeme Weimarske republike i uzdizanja nacista. Pisac Brian stiže u Berlin kako bi započeo pisanje romana svog života, te ubrzo sreće Sally, pjevačicu i zabavljačicu u noćnom klubu. U igri zavođenja i ljubomore, među njima se javlja ljubav, te ubrzo postaju dio ljubavnog trokuta sa grofom Lotarom. Oko njih su sve agesivniji nacisti koje žele da preuzmu kontrolu nad gradom...

"Cabaret 2014 radimo po motivima istoimenog filma sa ciljem da kreiramo mjuzikl po svim standardima žanra, ali i da aktualiziramo tekst koji govori o fašizmu koji se rađa u danima i godinama krize. Vrijeme u kojem mi živimo ima velike sličnosti sa Berlinom iz 1929. i zbog toga je taj "Cabaret" aktuelan i poučan i danas. Cilj nam je napraviti vrhunski scenski događaj u gradu, veliku zabavu i spektakl, ali i upozoriti na svu bolest društva u kojem živimo", kazao je reditelj Jasmin Duraković.

Ulogu Sally Bowles je dobila je mlada historičarka umjetnosti i pjevačica Amina Hamzić, dok ostale uloge u ovome komadu igraju: Emir Krivalić, Jasmin Bašić, Edhem Husić, Vanesa Glodjo, Armin Omerović, Staša Dukić, Zlatan Školjić, Selma Šrbo Arnautalić...

Projekat nastaje u nezavisnoj produkciji, dok jedan dio učesnika u projektu učestvuje na volonterskoj bazi.