"The Casual Vacancy" uskoro u BiH
10

Buybook izdaje prvi roman za odrasle J. K. Rowling

Piše: A. Dž.
J. K. Rowling (Foto: AFP)
J. K. Rowling (Foto: AFP)
Sarajevska Izdavačka kuća Buybook odabrana je za bosanskohercegovačkog izdavača knjige "The Casual Vacancy", prvog romana za odrasle autorice J. K. Rowling.

Datum objavljivanja još se ne može sa sigurnošću potvrditi. Izdanje na engleskom jeziku pojavit će se u prodaji 27. septembra u nekoliko zemalja.

U svijetu je vladao veliki interes izdavača za knjigu autorice čiji je serijal o čarobnjaku Harryju Potteru do sada preveden na 74 jezika i prodat u više od 450 miliona primjeraka.

Radnja prvog romana za odrasle spisateljice čija su djela među najprodavanijim posljednjeg desetljeća smještena je u engleski gradić Pagford, gdje iznenadna smrt četrdesetogodišnjeg Barryja Fairbrothera unosi razdor.

Pagford je naizgled idiličan engleski gradić s kamenim trgom i drevnom opatijom, ali ono što se krije iza privlačne fasade je grad pun sukoba.

Bogati u sukobu sa siromašnima, tinejdžeri u sukobu sa svojim roditeljima, žene u sukobima sa svojim muževima, nastavnici u sukobima sa svojim učenicima... Pagford nije ono što se isprva čini.

Upražnjeno mjesto u gradskom vijeću ostalo iza Barryja uskoro postaje uzrok najvećeg sukoba koji je grad ikad vidio. Ko će pobijediti na izborima punim strasti, dvoličnosti i neočekivanih otkrića?

Komičan na gorak način, provokativan i stalno iznenađujući, "The Casual Vacancy" je prvi roman za odrasle J. K. Rowling, saopćeno je iz Buybooka.

"Iako sam uživala pišući ga, moja sljedeća knjiga će biti sasvim različita od Harry Potter serijala, koji je u Bosni i Hercegovini izvrsno objavljen u izdanju Buybooka. Oduševio me način na koji Buybook planira pristupiti novoj fazi u mojoj književnoj karijeri i veoma mi je drago što im mogu povjeriti objavljivanje bosanskog izdanja mog novog romana 'The Casual Vacancy'", istakla je J. K. Rowlling.

J. K. Rowling je autorica serijala o avanturama Harryja Pottera. Između 1997. i 2007. godine objavila je sedam knjiga koje su prodane u više od 450 miliona primjeraka širom svijeta, distribuirane u više od 200 zemalja, prevedene na 74 jezika i prema kojim je snimljeno osam blockbustera.

Dobitnica je brojnih nagrada među kojima su OBE (Orden Britanskog Carstva) za zasluge u dječjoj književnosti, Prince of Asturias nagrada za Concord, francuski Orden časti i Hans Christian Andersen nagrada.

Podržava veliki broj dobrotvornih akcija kroz svoju fondaciju Volant i osnivačica je Lumosyja, dobrotvorne organizacije koja se bavi preobrazbom života ugrožene djece.