Kultura
9

Busuladžić: Na dolazak istražitelja u Muzej gledam pozitivno, neka nađu krivca

Piše: E. G.
Adnan Busuladžić (Foto: Klix.ba)
Adnan Busuladžić (Foto: Klix.ba)
Nakon što su istražitelji Tužilaštva BiH danas ušli u zgradu Zemaljskog muzeja u Sarajevu, koji je zatvoren od oktobra 2012. godine, s ciljem da pregledaju dokumentaciju o poslovanju ove institucije i izvrše uvid u stanje eksponata, direktor Muzeja Adnan Busuladžić za Klix.ba je kazao da to ne doživljava kao nešto negativno, naprotiv.

U okviru provjera, izvršit će se analiza dokumentacije te utvrditi postoje li elementi krivične odgovornosti osoba odgovornih za nastalu situaciju i ugroženost kulturno-historijskog naslijeđa, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

"Mi smo sretni i zadovoljni takvim razvojem događaja i jedva čekamo da se definira ko je odgovoran za takvo stanje u instituciji. Bit ćemo maksimalno kooperativan partner i pomoći ćemo Tužilaštvu da razriješi dilemu i da se konačno ustanovi imenom i prezimenom ko je kriv za nerješavanja pitanja statusa i finansiranja ove institucije", kazao je Busuladžić.

Federalna vlada je ranije najavila da do kraja ove godine ima namjeru otvoriti Zemaljski muzj, a na naš upit Busuladžić kaže da je ova aktivnost Tužilaštva određeni pritisak, ali na pogrešnoj adresi.

"Mi nismo zatvoreni zato što mi volimo biti zatvoreni, nego zato što Muzej mora imati redovno finasiranje. Ovdje ljudi dolaze svaki dan na posao, sve su kolekcije u ispravnom stanju, sve je uredu, ali 30 mjeseci nemaju plaću, nemaju mogućnost liječenja, odlaska u penziju... Niko u 21. stoljeću ne može ljudima tražiti da rade bez plaće. Onako kako je Vlada planirala dati eventualno 300.000 KM, to su ustvari tri plaće i to nakon 30 mjeseci bez primanja. To je nepošteno", rekao je Busuladžić, dodajući da nešto više od 50 zaposlenih ne žele otvoriti Muzej bez plaće.

Budući da su iz Tužilaštva najavili da će izvršiti uvid u stanje eksponata, Busuladžić kaže da ne bi ulazio u to jesu li oni stručno mjerodavni da to urade, ali da zakonski vjerovatno jesu, međutim dodaje da istražitelji sve eksponate mogu vidjeti i obići. On tvrdi da su eksponati u besprijekornom stanju.

"Cijeli angažman Tužilaštva tumačimo na vrlo pozitivan i pošten način, a to je da se nadamo da će se pronaći krivac, a on se nalazi u politici, a ne u našem kolektivu", naveo je Busuladžić.