Otvoreni Susreti pozorišta lutaka
4

Bugojanski mališani uživali u predstavi "Šuma na kraju svijeta“

Klix.ba
Otvorenje 20. Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH ispaćeno je ovacijama i oduševljenjem svih prisutnih u bugojanskoj Lutkarskoj republici.

Nakon izložbe lutaka "Hinamatsuri“ koja je ostvarena u saradnji sa Ambasadom Japana u BiH, bugojanski mališani, kao i svi prijatelji Susreta mogli su uživati u izvedbi Pozorišta lutaka Mostar "Šuma na kraju svijeta“.

Ovogodišnje osvježenje Susreta jeste i izložba akademskog kipara Antonia Džolana, koja je otvorena u večernjim satima, poslije čega je uslijedilo i zvanično otvorenje Festivala na gradskom trgu uličnim performansom Omladinskog uličnog teatra Prijedor pod vodstvom Biljane Anđelić.

Drugog dana pozorišnu publiku također očekuje raskošan teatarski sadržaj. Dubravko Torjanac, član stručnog žirija, u 09:00 održat će radionicu na temu "Marioneta – ideja, konstrukcija, animacija", nakon čega će najmlađa publika moći uživati u predstavi Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin, čiju režiju Dubravko i potpisuje, a riječ je o uprizorenju ostvarenja čuvene Ivane Brlić Mažuranić "Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica“.

Pozorište Igralište Radilište Laktaši u poslijepodnevnim satima na scenu će dovesti "Bajku o ribaru i ribici“ u režiji Jelene Medić.

Susreti lutkara izvrsna su prilika mladim pozorišnim stvaraocima da se predstave svojim pozorišnim kreacijama, pa se u to ime ove godine svojom ispitnom predstavom Tvrtko Štajcer (Umjetnička akademija Osijek) obraća našoj lutkarskoj publici, a i njegova kolegica Justina Vojaković-Fingler sa predstavom "Sretni kraljević“, saopćeno je iz KSC Bugojno.