Kultura
220

Bugojanac Selmir Mulasmaić je zaljubljenik u crtanje portreta

FENA
Selmir Mulasmaić (Foto: FENA)
Veliku pažnju ljubitelja umjetnosti u Bugojnu izazvala je izložba koja je ovih dana otvorena u Likovnoj galeriji Kulturno-sportskog centra, a autor joj je 21-godišnji Selmir Mulasmaić iz toga grada.

Da će se baviti slikarstvom dalo se naslutiti, kazao je, još dok je bio dječak, pa i kada se upisivao u prvi razred osnovne škole.

"Dok su druga djeca crtala razne linije i krugove, crtao sam likove i tada iznenadio svoje učitelje. Kasnije sam, najprije u osnovnoj, a kasnije i u srednjoj školi, pripremao neke radove za izložbe i priredbe. U vrijeme dok sam se intenzivnije bavio sportom izvan svog grada bio sam zanemario crtanje, ali sam mu se vratio prije dvije godine i od tada se počeo njime ozbiljnije baviti. Zainteresirao sam se malo više za tehnike koje bih mogao koristiti, i sam se okušavao u njima. Sada se trudim da ono što radim bude na najvišem nivou", ističe za Fenu Mulasmaić.

U okviru prve samostalne izložbe predstavio se s 37 djela, rađenih različitim tehnikama. Za samo dva dana trajanja izložbe prodao je 13 slika.

"Najviše volim da crtam portrete u olovci, za kojima je i najveća potražnja. S obzirom na to da je trenutno veoma popularna i tehnika ulja na platnu, u posljednje vrijeme primjenjujem često i tu tehniku. Također, volim da istražujem, tako da nerijetko u svojim radovima koristim i neke druge tehnike kao što su akvarel, sprej i rapidograf", ističe ovaj mladi Bugojanac, poznat i po slikama koje je objavio na internetu.

Navodi da je posebno zanimanje izazvao portret Mirze Teletovića koji mu se lično zahvalio na radu.

Zahvalan je svima koji su mu pomogli da organizira prvu samostalnu izložbu, a posebno Selmi Slipac iz Udruženja likovnih umjetnika skopaljske doline (ULUSD), čiji je član postao prošle godine.

Priznaje da mu je veliki uzor u radu poznati bugojanski slikar rahmetli Mulo Agić, koji je svojim djelima oduševljavao poklonike umjetnosti u BiH i diljem svijeta.

"Želja mi je da moji radovi budu realistični i odgovaraju stvarnom svijetu, kao što su djela našeg Mule Agića. Njegove slike izgledaju kao da su naslikane fotoaparatom. Upravo taj stil najčešće primjenjujem u svojim radovima, jer ga, zapravo, i najviše volim", kazao je on.

Slične izložbe Mulasmaić planira organizirati uskoro u Donjem Vakufu, a želja mu je, također, da svoja djela pokaže građanima i drugih sredina u BiH.

Ujedno, nada se da će na Edukacijskom fakultetu u Travniku ove jeseni upisati treću godinu studija matematike koja je, također, njegova velika ljubav.