Kultura
0

Bugge Wesseltoft – artist in residence

Sarajevo-x.com
Norveški pijanista i kompozitor Bugge Wesseltoft kojeg mediji nazivaju "kraljem norveškog jazza“ ovogodišnji je artist in residence 11. međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo 2007.

Bugge će u okviru festivala održati tri koncerta. Svoj solo koncert održat će 2. novembra u Domu Vojske Federacije BiH u okviru Starnge Fruits Stagea, a isti dan nastupit će i na glavnoj sceni u Bosanskom kulturnom centru sa projektom Jazzland Community.

Riječ je o projektu koji je 2006. godine okupio najznačajnije umjetnike koji objavljuju za njegovu izdavačku kuću Jazzland Recordings, a u povodu obilježavanja njezine desete obljetnice rada. Iako planiran kao kratkoročan projekat, Jazzland je postao puno više od toga.

Kada je početkom devedesetih godina veliki broj jazz muzičara počeo sarađivati sa DJ-evima, to je bilo od presudnog značaja za Wesseltoftov rad. Osim koncertnog klavira i Fender Rhodesa, Bugge muziku počinje stvarati koristeći klavijature, semplere, ritam mašine i ostala elektronska pomagala koja koristi i na nastupima.

Sarađuje sa brojnim muzičarima, a na Groove Stageu 11. Jazz Festa predstavit će i svoju saradnju sa norveškom atrakcijom Mungolian Jet Set.