Kultura
9

'Budućnost prošlosti': Ovogodišnji Mess posvećen stogodišnjici 1. Svjetskog rata

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Internacionalni teatarski festival Mess, 54. po redu, bit će održan od 3. do 13. oktobra u Sarajevu i ovaj će put ugostiti domaće i strane umjetnike i umjetnice, te slaviti teatar zajedno sa svojom vjernom publikom svih generacija.

"Festival ove godine nosi naziv 'Budućnost prošlosti', osvrćući se na nešto što je na kulturnom prostoru Evrope najšire shvaćeno kao obilježavanje stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata", pojasnila je Selma Spahić, selektorica i umjetnička rukovoditeljica programa Festivala na današnjoj konferenciji za medije.

Ona je dodala kako su selekcijom željeli skrenuti pažnju na stogodišnjicu jednog rata koji je "trebao da zaustavi sve ratove, međutim, rezultirao je sa 16 miliona mrtvih, od toga 6 miliona civila."

"Bavimo se pitanjima o tome kako je moguće da i danas živimo brojne ratove", dodala je Selma Spahić, te najavila tri predstave koje će ove godine propitivati tematiku stogodišnjice Prvog svjetskog rata.

U pitanju su predstave "Front" u režiji Luka Percevala (Njemačka, Belgija), koja će biti izvedena 3. oktobra u BNP Zenica, zatim "Bolero" - predstava u režiji Michaela Pinchbecka koja će igrati 12. oktobra u Narodnom pozorištu u Sarajevu, te "Mali mi je ovaj grob" bh. reditelja Dine Mustafića, koja će biti izvedena 9. oktobra u Sarajevskom ratnom teatru.

U okviru Mess Off-a, pratećeg programa Festivala, bit će održan projekat "Kolekcija budućeg naslijeđa". U pitanju je projekat Azre Akšamije, nastao u saradnji sa Lejlom Hodžić, Margarethe Makovec, Antonom Lederom, Fesivalom Mess i Centrom za savremenu umjetnost Rotor (Graz).

Azra Akšamija je autorica projekta Culture Shutdown, a Kolekcija budućeg naslijeđa je svojevrsni nastavak ovog, kojim je autorica željela podići svijest ljudi o problemima sa kojima se suočavaju brojne institucije kulture u našem gradu i zemlji, a koje se bave upravo čuvanjem kulturno-historijskog naslijeđa.

"Težak položaj u kojem se nalaze institucije kulture dovodi do toga da se današnje naslijeđe ne arhivira i ne pohranjuje. U posljednjih 20 godina mnoge od institucija kulture nemaju mogućnost prikupljanja recentnih umjetničkih djela... mi u ovom momentu ne stvaramo kolekciju za budućnost.", pojasnila je Lejla Hodžić, te pozvala građane Sarajeva i BiH da posjete galeriju Java za vrijeme trajanja Mess-a i svojim učešćem doprinesu stvaranju kolekcije budućeg naslijeđa.

Svi mogu doprinijeti kolekciji, donoseći umjetnička djela, predmete iz svakodnevnog života, domaćinstva, dijelove namještaja, odijevne predmete, ručne radove, knjige, pjesme...

Predmeti će biti sakupljeni, izloženi, fotografisani i katalogizirani za vrijeme trajanja Internacionalnog festivala Mess u prostoru Galerije Java u Sarajevu i zatim vraćeni vlasnicima.