EYCI Art Exposition
0

Budi inovativno kreativan

Sarajevo-x.com
U Evropskoj godini kreativnosti i inovativnosti Akademsko društvo za međunarodne odnose raspisalo je konkurs za umjetničke radove pod nazivom 'Budi kreativan' namijenjen redovnim studentima II, III i IV godine, kao i studentima upisanim na postdiplomske studije Akademija likovnih umjetnosti i Pedagoških akademija u Bosni I Hercegovini.

“Zamisli. Ostvari. Budi inovativan” slogan je Europske godine kreativnosti i inovativnosti 2009. koju je u Pragu predstavilo češko predsjedništvo EU i Europska komisija. Cilj godine je podizanje svijesti o važnosti kreativnosti i inovativnosti kao sposobnosti koje su od ključnog značaja za lični, društveni i ekonomski razvoj.

Naglašavanjem ovih prioriteta, EU namjerava oblikovati budućnost Europe među konkurentima na globalnom tržištu tako što će poticati kreativne i inovacijske potencijale. Natječajem “BUDI INOVATIVNO KREATIVNA/AN” Akademsko društvo za međunarodne odnose želi podstaći najkreativniji segment bosanskohercegovačkog društva na razmišljanje o ulozi koju kretivnost i inovativnost mogu imati za individualni, društveni i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini.

Tema konkursa je razmišljanje o značaju kreativnosti i inovativnosti kao faktorima razvoja Bosne i Hercegovine u kontekstu njenog približavanja Europskoj uniji. Radovi trebaju promovisati Europsku godinu kreativnosti i inovativnosti 2009, te mogu sadržavati elemenate službenih simbola Europske unije.

Pravo učešća na konkursu imaju studenti II, III i IV godine kao i studenti upisani na postdiplomske studije akademija likovnih umjetnosti i pedagoških akademija koje djeluju na teritoriji Bosne i Hercegovine. Učesnici se na konkurs mogu prijaviti sa najviše dva rada. Uz prijavljeni rad potrebno je priložiti prijavni obrazac te neovjerenu kopiju indeksa ili dokumenta koji dokazuje upis studenta na jednu od navedenih obrazovnih institucija. Prijavni obrazac će biti dostupan u studentskim službama visokoškolskih institucija ili putem navedene adrese elektronske pošte.

Radovi mogu biti u slijedećim formama: fotografija, crtež, slikarstvo, grafika, kiparstvo (instalacije). Maksimalne dimenzije prijavljenih radova (sa eventualnim postoljem odnosno okvirom), za dvodimenzionalne radove mogu biti do 70cmx100 cm, a za trodimenzionalne radove: do 70cmx70cmx70cm.

Žiri sastavljen od profesionalnih umjetnika izvršiti će odabir najboljih prijavljenih radova te izabrati 3. (tri) rada koja će biti nagrađena slijedećim redoslijedom: 1. nagrada: 600KM, 2. nagrada: 500KM i 3. nagrada: 400KM. Nagrade su otkupnog karaktera i nagrađeni radovi će biti poklonjeni sponzoru konkursa. Izložba odabranih radova pod nazivom “EYCI ART EXPOSITION 2009” kao i prezentacija nagrađenih i uručenje novčanih nagrada biti će organizirana u Galeriji “Roman Petrović” u Sarajevu, 17. novembra 2009. godine sa početkom u 20h00.

Rok za dostavu radova putem pošte je 15. novembar 2009. godine na adresu: Poštanski Pretinac 614, 71000 Sarajevo, sa naznakom “za natječaj/konkurs BUDI INOVATIVNO KREATIVNA/AN”, odnosno 16. novembar 2009. godine, u periodu od 12h00 - 15h00, na adresu: Galerija “Roman Petrović”, ul. Maršala Tita 54, 71000 Sarajevo, ukoliko se radovi dostavljaju lično. Više informacija o konkursu i izložbi radova moguće je dobiti putem adrese elektronske pošte: [email protected]

Napomena: Učesnici su dužni preuzeti svoje nenagrađene radove 19. novembra 2009. godine u periodu od 10h00 do 18h00 u Galeriji “Roman Petrović”. U slučaju nemogućnosti blagovremenog preuzimanja radova, potrebno je prethodno najaviti i dogovoriti preuzimanje istih putem navedene adrese elektronske pošte.