Kultura
0

Bubnjevi "Sarajevo Drum Orchestra" večeras najavljuju zatvaranje "Sarajevske zime"

FENA
Polaskom grupe Sarajevo Drum Orchestra iz Botaničke bašte Zemaljskog muzeja BiH prema centru grada, večeras će započeti ceremonija zatvaranja XXII internacionalnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima", koji se ove godine održao pod motom "Svjetlost".

Kolona građana predvođena s 33 bubnja Sarajevo Drum Orchestra, krenut će ispred Zemaljskog muzeja u 19.30 sati, noseći parole posvećene obilježavanju 250. godine Mozarta te transparente podrške za izgradnju Concert Halla Sarajevo, Muzeja savremene umjetnosti te studentskog Campus centra.

Uporedo s njihovim obilaskom grada, u Narodnom pozorištu u 20.00 sati nastupit će ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Split s predstavom Ariela Dorfmana i Tonya Kushnera "Udovice" u režiji Dine Mustafića.

Na platou ispred hotela Evropa u 20.30 sati održat će se etno-folk koncert "Foltin", a na istom će mjestu biti postavljena i instalacija postdiplomaca Northwestern univerziteta te performans-instalacija "Ljiljan" Petra Grimanija.

Ceremonija zatvaranja ovogodišnjeg Festivala završit će partyjem posvećenom narednoj, 23. "Sarajevskoj zimi", a održat će se u CDA u 22.00 sata.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić na današnjoj je pres- konferenciji izrazio duboku potresenost slučajem porodice istaknutog glumca Nermina Tulića, dajući podršku svim naporima koji se vode kako bi stambeni problem te porodice bio riješen.

"Veoma sam razočaran položajem glumaca i umjetnika u BiH. Niko ne primjećuje njihov svakodnevni život, oni nemaju nikakve podrške niti poticajnih mjera od države za njihov rad. Ljudi moraju imati veći senzibilitet za umjetnike i umjetnost", kazao je Spahić.