Kultura
69

Brojni posjetioci na izložbi Mustafe Skopljaka u galeriji "Roman Petrović"

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Galeriji "Roman Petrović" u Sarajevu večeras je otvorena samostalna izložba radova bh. umjetnika Mustafe Skopljaka. Izložbu je organizovalo Udruženje likovnih umjetnika BiH.

Kustosica Andrea Mekić kazala je da se na kompozicijama Mustafe Skopljaka susrećemo s nizom figura čiji plošni oblici kao da su na samom prelazu iz antropomorfnog u zoomorfno.

U procesu stvaranja, ono što je prvobitno bilo tek skica napravljena olovkom, mijenja svoj oblik i suštinu, te se odmiče od samog crteža i zalazi u područje slike i grafike. Gube se granice između pojedinih medija, a radovi postaju hibridne forme koje se stalno iznova transformišu.

"Tragovi poteza olovkom hotimično su ostavljeni da se nazire umjetnikova gesta sa samog početka nastanka rada. Kasnije se dodaju boje jedna na drugu, različiti otisci, lakovi i drugi premazi, ali forma i dalje ostaje plošna i apstrahovana, te podsjeća na mrlje prolivene tečnosti", ističe ona.

Mekić zaključuje da na sebi svojstven način ovaj umjetnik reaguje na svijet koji ga okružuje i gaji nadu da će misao koju brižljivo unosi u svoje radove doći do recipijenta i tangirati ga, potaknuvši ga barem nakratko na promišljanje.

Mustafa Skopljak je rođen 10. augusta 1947. godine u Kotor Varoši. Završio je Srednju umjetničku školu te Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu na kojoj danas predaje na Odsjeku za kiparstvo.

Do sada je predstavio djela: Dnevnik 92-93, gvaš na papiru, 1992-1993; Svjetlom i tamom, razni radovi, kombinovane tehnike, 1998; Bez naziva, kombinovana tehnika, 1998 i. Varijacija potpisa 2008.

Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1972. godine.