Kultura
2

Brojni fanovi i saradnici obilježili 20 godina od osnivanja kultnog ISV radija

Piše: A. U.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Pro Rock clubu Johnny obilježeno je 20 godina od osnivanja kultnog sarajevskog radija ISV. Obilježavanje je okupilo članove ekipe radija, kao i brojne prijatelje i fanove.

"Nije planiran nikakav poseban program, izuzev da se okupi raja. Najveći razlog okupljanja je taj što većina ljudi koji su prodefilovali kroz ISV dolazi ovdje, ali u različitim terminima. Ovo je prilika da se svi okupimo nakon puno vremena. Iznenadio sam se odzivu ljudi, budući da nisam nikoga pojedinačno zvao, a nije bilo ni nešto posebno najavljivano", rekao je za Klix.ba Željko Janušić, osnivač ISV radija.

Radio ISV nastao je 3. decembra 1993. godine i oko sebe je okupio mlade ljude kojima je u teškim ratnim vremenima to bio jedini način da se kreativno izraze i bar na trenutak pobjegnu od teške svakodnevnice, a sa sobom povedu i uski krug slušalaca.

ISV je bio radio koji je na sve moguće načine ignorisao ratno ludilo, bio je bez političkih sadržaja i jedan od rijetkih bastiona kulture i urbanog otpora, koji je doslovno odgojio brojne generacije.

Zlatno doba radija bio je period do 1996. godine, do kada je prva postava bila na okupu. Tada je došlo do tranzicija u komercijalnu i samoodrživu kompaniju, ali sa istom idejom - bez onih "najkomercijalnijih" sadržaja, politike i narodnjaka. U fokusu su bili kvalitetna muzika i edukativni sadržaji. Ipak, najjače oružje ISV-a bila je produkcija i sada već legendarni jingleovi, koji se i danas prepričavaju među fanovima radija.

Najveći projekt ISV-a nikada nije proveden do kraja. Sredinom 2001. godine započela je adaptacija kultne sarajevske koncertne dvorane Sloga u muzički klub. Preuređenje je trajalo pola godine i rođen je ISV Rock Club Sloga. Međutim, radijski program nikada nije emitovan iz novog studija. Klub je radio dvije godine i organizovan je niz zapaženih koncerata i svirki.

Radio je svoj program emitovao na frekvenciji 96,5 MHz do 1. novembra 2001. godine, kada mu je, odlukom Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), privremeno oduzeta frekvencija i dodijeljena tadašnjem radiju Sveti Jovan. Nakon niza apliciranja na tenderima, sa svom potrebnom opremom i svim mogućim preporukama, ISV nikada nije uspio doći do svoje frekvencije.

Članovi ekipe ISV-a raštrkali su se po cijelom svijetu, ali veliki dio njih ostao je u Sarajevu. Dva člana ekipe, Srećko Bošnjak i Alen Kecman, su preminuli, a okupljanje povodom 20. godišnjice radija bio je jedan od načina da im se oda počast. Kecman je preminuo u julu ove godine, u 34. godini, od kongenitalne distrofije mišića, a uskoro bi svoj rad trebala početi fondacija koja će nositi njegovo ime.

Čak i 12 godina nakon prestanka emitovanja, ISV okuplja ljude oko svoje utopističke ideje promovisanja kvalitetnih radijskih i muzičkih sadržaja i ignorisanja nametnutih podjela i netolerancije. Tako je u Pro Rock clubu Johnny najavljeno i javno slušanje ISV radija svake srijede.

"Mi smo planirali da pičimo, pa koliko izguramo. Tu su neke nove generacije koje ne znaju da je ISV ikada postojao, a veliki broj je i onih kojima je ISV dio odrastanja. Svako malo se neko sjeti nekog starog jinglea, a ja u arhivi imam svaki jingle koji je ikada napravljen na ISV-u. Tako je i došlo do ideje da opet slušamo ISV, makar jedan dan u sedmici. ISV će se tako moći čuti isključivo u Johnnyju, svake srijede od 20 sati. I nigdje drugo", rekao nam je Janušić.

Što se tiče ponovnog dobijanja frekvencije i pokretanja radija, Janušić kaže da mu se čitava stvar prilično ogadila zbog komplikacija te da nije aplicirao i tražio frekvenciju od kada je RAK mimo svih mogućih kriterija dodijelio njihovu frekvenciju drugom mediju.

Atmosferu s proslave 20. rođendana ISV radija pogledajte u našoj nightlife galeriji.