Kultura
6

Brojne radionice na ovogodišnjem 54. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Saradnja Internacionalnog teatarskog festivala MESS sa Goethe institutom i Njemačkom ambasadom u BiH obilježit će i ovogodišnje izdanje teatarske smotre, koja će biti održana od 3. do 12. oktobra u Sarajevu, Zenici, Visokom i Goraždu.

Ovogodišnji 54. MESS donijet će poklonicima teatarske umjetnosti 25 predstava iz 17 zemalja, a bit će otvoren predstavama "Front" Luce Percevala u Narodnom pozorištu Sarajevo i "Balkanski rekvijem" Dejana Bodrože u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Selektorica i umjetnička rukovoditeljica programa Festivala Selma Spahić istaknula je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da su njemačke predstave obilježile estetiku ovog Festivala, te izvršile veliki uticaj na brojne umjetnike.

Najavila je dvije predstave koje će uz pomoć Goethe instituta i Njemačke ambasade gostovati na ovogodišnjem MESS-u. To su "Bojno polje sjećanja" jednog od najznačajnijih autora dokumentarnog teatra Hans-Werner Kroesingera te "Front" Luce Percevala.

  • Predstava "Bojno polje sjećanja" pruža zanimljivu vizuru na događaje s početka Prvog svjetskog rata, te atentate koji su izvršeni pred početak rata i to ne samo Sarajevski atentat kao najpoznatiji. Druga predstava "Front" bazirana je na romanu "Na zapadu ništa novo" Eriha Marije Remarka, što je jedna sumorna predstava o Prvom svjetskom ratu - kazala je ona.

Ataše za kulturu i press Njemačke ambasade Jens Wagner smatra da se i ove godine puno pričalo o godišnjicama ratova, ali da na žalost o njima nije govoreno samo kao o nečemu što se desilo u prošlosti, već je prisutan i u sadašnjosti.

  • Tu prvenstveno mislim na Siriju i Ukrajinu. Izgleda da su, na žalost, ratovi u Evropi ipak mogući i dvadeset godina nakon rata u BiH. Ove godine gosti Festivala su najpoznatiji njemački reditelji - kazao je on.

Koordinatorica MESS radionica Irma Alimanović Alihodžić najavila je dva master classa sa istaknutim umjetnicima - 3. oktobra sa Paolom Magellijem, a 11. oktobra sa Janom Lauwersom, koji će biti održani u Art depou Ars Aevi.

  • To će biti ne samo predavanje, već susret i razgovor mladih ljudi i teatarskih profesionalaca - naglasila je ona, dodavši da će biti održane i dvije radionice 10. i 11. oktobra sa Alexandrom Kellyjem i Jorgeom Andradeom posvećene osmišljavanju pomoću autobiografije i istraživanja, dok će 12. i 13. oktobra biti upriličena radinica s mladim japanskim rediteljem Takahirom Fujitom.