Kultura
0

Brojne aktivnosti predstavnika BiH na Cannes Film Festivalu

Sarajevo-x.com
I ove godine bosanskohercegovački paviljon na International Village - Marche du film, Cannes Film Festivala, privlači veliku pažnju predstavnika filmske industrije iz čitavog svijeta i predstavlja ključno mjesto susreta regionalnih autora i filmskih profesionalaca.

Predstavnici bh. filma i Sarajevo Film Festivala, pored redovnih aktivnosti koje podrazumijevaju održavanje brojnih sastanaka, promocije bh. filma putem distribucije promotivnih materijala, kao i pružanja svih relevantnih informacija i kontakata, u okviru bh. paviljona priređuju i veliki broj specijalnih programa.

Predstavnici Sarajevo Film Festivala svakodnevno organizuju susrete za predstavnike filmske industrije pod nazivom Industry Wine Hour koji su postali centralni događaji za predstavnike regionalnih kinematografija koji su se u petak uveče upoznali su sa selekcijom CineLink 2008. te 2. Sarajevo Talent Campusom.

FIPRESCI žiri na paviljonu BiH

Kuriozitet predstavlja činjenica da su članovi FIPRESCI žirija ovogodišnjeg Cannes Film Festivala u petak svoj sastanak održali upravo na paviljonu BiH.

FIPRESCI žirijem ove godine predsjedava Howard Feinstein filmski kritičar iz New Yorka i selektor programa Panorama i Panorama dokumentarni Sarajevo Film Festivala. Članovi žirija su: Lisa Nesselson (Francuska), Joao Antunes (Portugal), Mohammed Rouda (Velika Britanija), Kirill Razlogov (Rusija), Christian Monggard (Danska), Dana Linssen (Holandija), Barbara Lorey de Lacharriere (Francuska) i Dinko Tucaković (Srbija).

Sastanku žirija prisustvovao je i predsjednik FIPRESCI Klaus Eder.

Održani brojni sastanci

U okviru svojih redovnih aktivnosti predstavnici Sarajevo Film Festivala i bh. filma, proteklih dana, održali su niz sastanaka sa predstavnicima filmske industrije iz čitavog svijeta. U petak je upriličen susret sa čelnim ljudima Istanbul Film Festivala, Jerusalem Film Festivala, Taormina Film Festivala, Zagreb Film Festivala, te brojnim producentima među kojima su bili i Cat Villiers i Pierre Spengler. U razgovoru sa predstavnicima SFF-a, te federalnim ministrom kulture i sporta Gavrilom Grahovcem i predsjednikom UO Fondacije za kinematografiju FBiH Srebrenom Dizdarom, oni su istakli značaj napora koje Federalno ministarstvo kulture i Fondacija ulažu u razvoj bh. filma, ali i važnosti prezentacije nacionalne kinematografije na Cannes Film Festivalu.

Predstavnici SFF-a upriličili su i susret sa rediteljem Michaelom Mooreom, koji je, podsjećamo, bio gost 13. SFF-a. Moore je ovom prilikom istaknuo kako je za njega boravak u Sarajevu bilo jedno od najlepših iskustava, te da se nada kako će sa narednim filmom ponovo doći na SFF.

U petak uveče direktor Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu Dieter Kosslick, sa svojim najbližim saradnicima, upriličio je susret sa direktorima festivala u Sarajevu, Gvadalahari i Jerusalemu. Susret je upiličen u cilju razgovora o daljoj saradnji. Kako je istaknuo Kosslick, upravo sa ovim festivalima Berlinale će razvijati još jaču saradnju u budućnosti.