Kultura
0

Brojne aktivnosti Društva pisaca BiH u 2006.

FENA
Društvo pisaca Bosne i Hercegovine, iako još uvjek nije uspjelo riješiti dugogodišnju agoniju statusa svog radnog prostora, odnosno Doma pisaca, prošlu godinu obilježilo je ipak brojnim aktivnostima.

Među tim aktivnostima ističu dodjela godišnje nagrade Društva pisaca BiH Dragoslavu Dedoviću za knjigu poezije "Caffe Sumatra" za 2005. godinu, Godišnju izložbu knjiga novih i ponovljenih izdanja koje su članovi Društva objavili u 2005. godini, te realizaciju 45. Sarajevskih dana poezije.

Izdvajaju i saradnju s Internacionalnim festivalom Sarajevo-Sarajevska zima, učešće na XXIV Plavskim susretima u Plavu. Na ovoj manifestaciji bh. pjesništvo predstavili su Bisera Alikadić, Ljubica Ostojić, Maja Andrić i Mustafa Smajlović.

Osim redovnih aktivnosti vezanih za predstavljanja bh. književnosti kod nas i u svijetu Društvo pisaca angažovala se i kada je riječ o donacijama bibliotekama. Tako su uručene knjige Biblioteci "Nikola Šop" u Banjoj Luci, donacija biblioteci u Odžaku i Narodnoj biblioteci 'Derviš Sušić' u Tuzli.

Društvo pisaca BiH, zajedno sa HKD "Napredak", uspjelo je vratiti bistu Silvija Strahimira Kranječevića u park preko puta Predsjedištva BiH.

Iz Društva pisaca takođe ističu i saradnju sa strukovnim organizacijama iz regiona i šire, te brojne aktivnosti promotivnog karaktera.