Kultura
2

Brojne aktivnosti Centra za kulturu Sarajevo povodom Dana Općine Centar

FENA
Centar za kulturu Sarajevo
Centar za kulturu Sarajevo
Centar za kulturu Sarajevo je kao i prethodnih godina u povodu obilježavanja Dana Općine Centar, od 2. do 9. maja, za svoje posjetioce organizovao bogat kulturno-umjetnički program.

Tako je 7. maja u prostorijama Centra za učenike prvih i trećih razreda Osnovne škole Alija Nametak, upriličena predstava "Bajka o ribaru i ribici", saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

Književnik Mirsad Bećirbašić je poznati motiv mnogih bajki o ribaru i zlatnoj ribici iskoristio za svoj tekst po kojem je urađena predstava, napravio je razigranu priču koja govori o posebnom odnosu dječaka - ribara i djevojčice - ribice. Režiju i muziku je uradio Senad Bostandžić, koji i glumi u predstavi s Elmom Ahmetović.

U srijedu, 8. maja studenti Muzičke akademije iz Sarajeva su našim sugrađanima priredili koncert klasične muzike. Posjetioci su tokom jednog sata, koliko je trajao koncert, uživali u izvedbama djela velikana muzike: Albeniza, Norgarda, Tahitija, Angelisa, Bellinija.

Koncert su održali: Davor Žilić (gitara), Amela Frljučkić i Edin Čekić (harmonika), Elvedin Malkoč, Erik Marjanović i Belma Kahrović (saksofon), Edo Golubić (vibrafon) i Toni Damjanović (bariton).

U prostorijama Centra za mlade na Gorici polaznici likovne škole na Gorici pod vodstvom Aide Filipović, profesorice likovnog obrazovanja i vaspitanja, su 9. maja u večernjim satima organizirali izložbu 40 svojih radova.

Paralelno s izložbom likovnih radova, članovi sekcija koje djeluju u Centru na Gorici, za posjetioce su organizovali kolažni program. Tom prilikom su učestvovali polaznici škola gitare, klavira, pjevanja, glume te omladinski orkestar, kao i članovi književnog kluba.

Općina Centar je osnivač Centra za kulturu te Centra za mlade na Gorici i finansira njihov rad i projekte.