Kultura
0

Britanski genijalac ponovo u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Django Bates britanski je multiinstrumentalista, kompozitor i aranžer kojeg su italijanski mediji nazvali “Monty Pythonom jazza” osvrćući se na njegove izvanredne nastupe pune dinamike, humora i mašte.

Francuzi su ga opisali kao umjetnika nevjerovatne imaginacije, dok su ga Danci nagradili takozvanom nobelovom nagradom za jazz, odnosno, nagradom Jazzpar za 1997. godinu. Novčani iznos od 20.000 funti Django je uložio u produkciju svog albuma Quiet Nights.

Nastup koji će publika Jazz Festa imati priliku pogledati 6. novembra na Solo Stageu u Domu Armije u 19.00 sadrži repertoar albuma Autumn Fires (and Green Shots) koji je kritika ocijenila kao izuzetnu “sintezu virtuoznosti, suptilnog humora i čudesnog intelekta”.

Muzički počeci Django Batesa vežu se za njegov oca – strastvenog kolekcionara rumunskog folka, afričke muzike i jazza. Nakon časova klavira, violine i trube, Django je započeo studij kompozicije na kraljevskom koledžu u Londonu. Međutim, kada je na klavirima vidio natpis “ne koristiti za sviranje jazza” već nakon dvije sedmice napušta studij i odlučuje postati samouki kompozitor. Danas je Django Bates profesor ritmičke muzike na konzervatoriju u Kopenhagenu.

Prije gotovo trideset godina osnovao je grupu Human Chain koja i danas uspješno djeluje, a zajedno sa Courtneyom Pineom i Iainom Bellamyjem smatra se začetnikom britanske jazz renesanse početkom osamdesetih godina. U devedesetim je predvodio 19-člani sastav Delightful Precipice. Prvi put na Jazz Festu Sarajevo je nastupio 1999. godine sa quartetom Human Chainom promovirajući album Quiet Nights, a nakon toga sa novim ansamblom 2004. godine nakon objavljivanja albuma You Live and learn... aparently. Sarađivao je sa umjetnicima iz svijeta ozbiljne muzike, jazza, popa i svjetske muzike. Njegov novi bend StoRMChaser okuplja 20 članova i redovito nastupa na međunarodnim festivalima.

Ulaznice za ovaj koncert do 25. oktobra možete rezervirati na web stranici www.jazzfest.ba.