Rival Harryju Potteru?
0

"Brisingr" - roman koji obećava

Sarajevo-x.com
Britanska izdavačka kuća Waterstone predvidjela je veliki uspjeh novom romanu dječje fantazije, "Brisingr", koja u prodaju izlazi u subotu ujutro.

"Brisingr", treća po redu knjiga fantazije mladog Christophera Paolinija, nastavak je prethodnih uspješnica istog autora koje su se prodale u više od 15 miliona kopija širom svijeta.

Naravno, ta cifra još uvijek nije ništa spram 400 miliona prodanih kopija knjiga o Harryju Potteru, ali menadžer prodaje dječje i fantastične literature u Waterstoneu, Toby Bourne, siguran je da će "Brisingr" biti božićni bestseler.

"Imamo nekoliko fantasy romana koji trebaju izaći prije Božića, ali "Brisingr" ima potencijal da bude najbolji od njih", dodao je Bourne u razgovoru za britanski Telegraph.

Paolinijeve knjige su, baš kao uspješnice J. K. Rowling i Philipa Pullmana, napete avanturističke priče ali s puno više akcije koje čitaoca bilo koje dobi bukvalno drži prilijepljenog za knjigu"

Chistopher Paolini je američki pisac koji je svoju prvu knjigu "Eragon" iz serije Inheritance Cycle, napisao kad je imao samo 19 godina.

Hollywoodska ekranizacija njegove knjige zaradila je 250 miliona dolara, a autoru je predviđena velika slava, kao ona koju je svojim romanima postigla J. K. Rowling.

"Nakon Harryja Pottera i romana "Prisoner of Azkaban" ljudi su bukvalno počeli odbrojavati dane kad će se pojaviti novi roman o avanturama mladog čarobnjaka. Takvu situaciju imamo i sa iščekivanjem 'Brisingra'", dodali su iz Waterstonea.