Kultura
1

Brčko: U podrumu 3.000 muzejski vrijednih eksponata

SRNA
Brčko
Brčko
U podrumu bivšeg salona namještaja "Šipad" u papirnim kutijama godinama se nalazi 3.000 muzejski vrijednih eksponata koji su u prošlosti sakupljani na brčanskom području, a sasvim je izvjesno da će proći još dugo dok ovi eksponati budu na adekvatan način izloženi javnosti, izjavila je rukovodilac Doma kulture i etno-zbirke Brčko distrikta Dragica Panić Kašanski.

Dragica Panić Kašanski rekla je danas novinarima u Brčkom da je Pododjeljenje za sport i kulturu u izvršnoj vlasti distrikta sačinilo idejni projekat za obnovu muzeja u Brčkom da bi ovo vrijedno kulturno blago bilo spaseno od propadanja.

"Brčko po svim kriterijima treba da ima muzej. Poražavajuća je činjenica da nijedan muzej u BiH nije nadležan za kulturno-istorijsku baštinu distrikta Brčko. Osim toga, nije usvojen ni zakon o muzejskoj djelatnosti čiji je nacrt već davno pripremilo Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu, ali nikako da se nađe u skupštinskoj proceduri razmatranja i usvajanja", naglasila je Panić-Kašanski.

Prema njenim riječima, da bi Brčko dobilo muzej sa izložbenim prostorom i depoima za čuvanje eksponata neophodna je odluka Skupštine distrikta u vezi sa izgradnjom objekta, odnosno treba obezbijediti budžetska sredstva za tu namjenu.