Kultura
3

Brčko: Prvo mjesto osvojila predstava "Gospođa ministarka"

FENA
Brčko
Brčko
Prvu nagradu na ovogodišnjim 29. susretima kazališta BiH u Brčkom osvojila je predstava "Gospođa ministarka" Branislava Nušića, koju je režirao Oliver Frljić, a izvelo Satirično kazališta "Kerempuh" iz Zagreba.

Odlukom stručnog žirija Satiričnom kazalištu Kerempuh pripala je "Statua Gran pri Susreta".

Nagradu za najbolji dramski tekst bosanskohercegovačkog suvremenog pisca i statuu "Zlatno pero" dobio je tekst a Almira Imširevića "Kad bi ovo bio film", koji je izvelo Narodno pozorište iz Sarajeva.

Glumica Radmila Živković iz Srbije dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu u predstavi "Bunar" Radmile Smiljanić, koju je u režirao Egon Savina, a izvelo UK "Vuka Karadžić" iz Beograda. Za najboljeg glumca preglašen je Jovo Maksić za ulogu u istoj predstavi.

Većinom glasova stručnog žirija nagradu za najbolju bh. predstavu u cjelini i "Zlatnu statuu vijećnice grada Brčko" dobilo je Narodno pozorište Sarajevo za predstavu "Kad bi ovo bio film", autora Almira Imširevića u režiji Dine Mustafića.

Nagrada za najbolju žensku i mušku ulogu pripale su Nadi Đurevskoj i Miralemu Zupčeviću za uloge Majke i Oca u spomenutoj predstavi Narodnog pozorišta Sarajevo.

Dženana Džanić za ulogu Slobodanke u predstavi "Grebanje ili kako se ubila moja baka", koju je izvelo Bosansko narodno pozorište iz Zenice, dobila je nagradu kao najbolja mlada glumica, a njezin njen kolega Enes Salković, tumač lika Đorđe u istoj predstavi proglašen je najboljim mladim bh. glumcem.

Žiri publike dodjelio je tri nagrade. Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava Narodnog pozorišta iz Sarajeva "Kad bi ovo bio film". Najbolja ženska uloga pripala je Lani Delić za ulogu Maje u predstavi "Grebanje ili Kako se ubila moja baka", zeničkog Bosanskog narodnog pozorišta, a nagradu za najbolju mušku ulogu dobio Aleksandar Stojković za kreaciju Sulje Sejdića - Pršlje u predstavi "Djelidba" Skendera Kulenovića, u izvedbi Pozorišta Prijedor.