Omogućen 3D pregled
10

Bošnjački institut prezentirao virtualnu kolekciju eksponata

FENA
Bošnjački institut u Sarajevu prezentirao je danas virtualnu kolekciju ove institucije kojom je omogućen 3D pregled izabranih vrijednih eksponata Instituta.

Projekt je rađen u saradnji s Elektrotehničkim fakultetom u Sarajevu, kroz laboratorijske vježbe studenata III godine Odsjeka za informatiku i računarstvo na predmetu Računarska grafika.

Njime je omogućeno korisnicima da određeni eksponat istraže u 3D formi, detaljno, bez direktnog kontakta.

Voditeljica projekta i docentica na Elektrotehničkom fakultetu Selma Rizvić istaknula je na predstavljanju virtualne kolekcije da je cilj projekta u konačnici kreirati virtualni muzej Bošnjačkog instituta, obogatiti njegovu kolekciju i privući što veći broj ljudi u Institut.

Navela je da su u okviru projekta predviđene tri faze, od kojih je realizirana prva - digitalizacija kolekcije objekata klasičnom metodom 3D modeliranja, kojom su obuhvaćeni bosanski i sirijski namještaj, posuđe, lampe te ukrašeni predmeti.

"Audiopriče vode korisnika kroz virtualnu izložbu. Drugom fazom projekta je predviđeno digitaliziranje statua, objekata s uklesanim ornamentima, a trećom kreiranje virtualnog muzeja te pravljenje interaktivnog 3D modela Gazi Husrev-begovog hamama", kazala je ona.

Direktorica Bošnjačkog instituta Amina Rizvanbegović ističe da Institut već nekoliko godina radi na razvoju digitalnog oblika prezentacije svoje građe da bi bio u toku sa svjetskim trendovima.

Naglasila je da je već urađeno nekoliko projekata iz ove oblasti, kao što su digitaliziranje segmenta bibliotečkog poslovanja koji je dostupan u online verziji putem kataloga, programa i projekata naučnih baza podataka, softver za promociju aktivnosti Instituta putem online biltena te digitalizacija bogate rukopisne građe.