Dani poezije
0

"Bosanski stećak" uručen palestinskom pjesniku Mahmoudu Darwishu

FENA
Dodjelom priznanja "Bosanski stećak" palestinskom pjesniku Mahmoudu Darwishu večeras su u Domu mladih zatvoreni ovogodišnji 47. Sarajevski dani poezije. Ova osmodnevna manifestacija stiha održana je od 7. do 14. maja u Sarajevu, Mostaru, Tešnju, Tuzli, Goraždu i Banjoj Luci.

"Bosanski stećak" se dodjeljuje istaknutom inozemnom ili domaćem pjesniku u čijem se djelu prepoznaje autorsko ustrajavanje na književnoestetskim i etičkim principima.

To su poslanici pjesničke i javne riječi gdje se na najbolji način stiču odlike velikog pisca, mislioca, humaniste i odgovornog intelektualca u vremenu u kojem živi.

Priznanje, čija je novčana vrijednost 5.000 KM, Darwishu je uručio predsjednik Društva pisaca BiH Gradimir Gojer.

Nagrađeni palestinski pjesnik kazao je da nagrada ukazuje na posebnu ljubav i prijateljstvo te zaslužuje svaku zahvalu i izraz je najiskrenije radosti.

Dodao je da je ipak svjestan da ona ne pripada samo njemu, već i njegovom narodu koji je ispunjen kulturom života i voli poeziju.

"Ja sam tek stavio potpis na stihove koje ispisuje moj narod", istaknuo je Darwish, podsjetivši da je priznanje došlo na dan 60. godišnjice sjećanja na palestinsku tragediju.

Profesor Esad Duraković koji je radio prevod podcrtao je 35 godina bavljenja arapskom književnošću, a Darwisha smatra najvećim živućim arapskim piscem.

U programu svečanosti čitajući stihove učestvovali su Ivan Kordić, Mathias Mathiesen (Norveška), Ewa Sonnenberg (Poljska), Faruk Šehić i Stevan Tontić.

Međunarodna književna manifestacija Sarajevski dani poezije pokrenuta je 1962. godine u cilju očuvanja i unaprjeđenja književnoestetskih i književnoetičkih standarda pisane riječi u Bosni i Hercegovini.