Kultura
0

"Bosanske rukotvorine": U srijedu u Sarajevu humanitarna akcija "Više od kupovine"

FENA
Tradicionalna humanitarna akcija "Više od obične kupovine" bit će održana 5. decembra u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, a cilj je prikupljanje sredstava za unapređenje proizvodnje i poslovanja UHD "Bosanske rukotvorine" i prikupljanje sredstava za Dječiji dom "Bjelave" iz Sarajeva i Centar za djecu bez roditeljskog staranja "Duga" Kulen-Vakuf.

Iz UHD "Bosanske rukotvorine" navodi se da će se u aukcijskoj ponudi naći 15 proizvoda "Bosanskih rukotvorina" koje je radilo nekoliko stotina žena iz oba bh. entiteta i 20 umjetničkih djela koje su u okviru umjetničke kolonije za djecu "Duge" izradili renomirani bh. umjetnici.

Aukciju će voditi prvi zamjenik visokog predstavnika za BiH Raffi Gregorian, generalni direktor "Bosnalijeka" Edin Arslanagić i direktor "Triland Developmenta" Tie Sosnowski.

Uvodnim riječima prisutnima će se obratiti direktorica UHP "Bosanske rukotvorine" Lejla Radončić. Revijalni dio manifestacije - modnu reviju - aktuelnu kolekciju ručno rađene pletene i heklane odjeće i modnih asesoara za djecu i odrasle predstavit će manekeni - volonteri, mali i veliki prijatelji "Bosanskih rukotvorina".

Kratkim igrokazom predstavit će se štićenici Dječijeg doma "Bjelave", a baletnom tačkom polaznici baleta Centra za kulturu Sarajevo.

Skupu će prisustvovati predstavnici diplomatskog kora u BiH i predstavnici bh. društvenog i privrednog života, a svi radovi koji će biti ponuđeni na aukciji mogu se od 3. decembra pogledati u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpašića.