Kultura
0

Bosanske rukotvorine na sajmu rukotvorina u Washingtonu

FENA
U Washingtonu će od 6. do 9. augusta biti održan sajam rukotvorina "Crafts Fair" na kojem će sa svojim asortimanom predstaviti bh. organizacija "Bosanske rukotvorine" (BHcrafts).

Ova organizacija će predstaviti svoj program za kuću, koji se sastoji od tkanih tradicinonalnih bh. ćilima i staza, modernih ćilima, jastučnica, tapiserija američkog dizajnera Lawrenca Peabodya, te pletenih deka i jastučnica BHcrafts dizajna.

Kako je saopćeno iz "Bosanskih rukotvorina", troškove odlaska na sajam finansira EU u okviru projekta "Centar za transfer tradicionalnih vještina izrade rukotvorina", dok troškove samog štanda finansira sestrinska organizacija Bosnian Handicrafts Inc.

Svjetska banka je junu ove godine otvorila dućan rukotvorina u centru Washingtona kako bi se promovirala društveno odgovorna kupovina. Predstavnici ovog dućana zainteresirani su da u svoj asortiman uskoro uvrste i proizvode s oznakom BHcrafts-Hand made in BiH".

Sajmom u Washingtonu nastavlja se ovogodišnja međunarodna kampanja Bosanskih rukotvorina započeta u februaru sa izlaganjem na sajmu dječije mode u Parizu. Do kraja augusta organizacija će svoje rukotvorine predstaviti na još dva sajma - u Frankfurtu i Bernu.