Festival Faropis
0

Bosanci osvojili srca hvarske publike

Klix.ba
Ovogodišnji Faropis, pod Pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, ove godine održao se u Starom Gradu na Hvaru od 21. do 23. augusta.

Posebnost ovogodišnjeg festivala je gostovanje bosanskohercegovačke književne reprezentaciju pod selektorskom palicom Zilhada Ključanina.

Novi koncept Faropisa za drugo desetljeće svog postojanja da svake godine predstavi jednu zemlju/gosta se nakon ovogodišnjeg Faropisa pokazalo odličnom odlukom, a da započnemo sa prvim nam susjedima Bosnom i Hercegovinom, pun pogodak, kazali su organizatori.

Prva večer festivala protekla je u znaku bosanskohercegovačke književnosti. Pred mnogobrojnom publikom, pisci su na jednom od najljepših trgova na Jadranu, u izboru univerzitetskog profesora, pjesnika i prozaika Zilhada Ključanina tokom dva sata nedvojbeno pokazali vitalizam i bujnost recentne bh. pjesničke i prozne scene. Pritom se živopisnim nastupom i iznimnim stihovima ponajviše istaknuo Admiral Mahić, autor koji iako ne živi od poezije zasigurno živi za nju.

Nakon svake pjesme, nagrađen pljeskom i jednodušnim simpatijama publike, Mahić je dojmljivom estradno-recitativnom gestom bio šlagvort za light verse Mire Petrovića, mostarskoga pjesnika i urednika, koji je pak razgalio starogradsku publiku angažiranim i duhovitim stihovima. Uz bok Mahiću, ništa manje uvjerljivo, stihove je čitao i Asmir Kujović, ponajbolji autor srednje generacije bosanskohercegovačkih pjesnika, koji je komornim čitanjem posvjedočio svu puninu vlastite pjesme garnirane suptilnom ispovjednošću i transcendentalnom čežnutljivošću.

Pjesnik i urednik Damir Uzunović pak čitao je iz rukopisa u nastajanju pod radnim naslovom “Tespih”, a mlada Naida Mujkić vlastitim poetskim feminilnim buntovništvom nedvosmisleno doznačila o relevantnosti ženskog bh. pisma.

Na koncu, Ključanin je kazivanjem svojih stihova nesumnjivo potvrdio visoko mjesto u suvremenoj be-ha književnosti, status modernoga klasika.

”Beš”

U predivnom ambijentu Dominikanskog samostana zapoćeo je drugi dan Festivala predstavljanjem romana “Beš” autora Edina Urjana Kukavice, o kojem su vrlo nadahnuto govorili akademik Tonko Maroević, Ervin Jahić i profesor Zilhad Ključanin. Radi se o izuzetnom i nevjerojatno produktivnom i samozatajnom autoru, koji je svojevrsno književno otkriće i o kojem ćemo zasigurno još mnogo čuti i sa nestrpljenjem iščekivati Urjanova nova djela.

Pred prepunim trgom Škor drugu večer čitali su hrvatski pjesnici i prozaici predvođeni šarmantnim Ervinom Jahićem. Teško je bilo koga izdvojiti jer su gotovo svi autori imali ”svoj dan”. Redom su Dragan Pavelić, Daša Drndić, Zoran Kršulj, Ivan Herceg, Dijana Burazer, Tonko Maroević i Ivica Đikić demonstrirali visoke domete domaće književne rijeći.

Završne treće večeri su svi autori imali na raspolaganju po pet minuta i to im je bilo više nego dovoljno da izazovu ovacije kod publike tokom čitanja, te snažne emocije kad je Brajović najavio kraj 11 Faropisa i pozvao publiku na sastanak u isto vrijeme na istom mijestu za godinu dana na 12. Faropisu.

”Još se u ovih 10 godina nije desila ovakva lijepa i nježna sinergija pisaca te Grada, publike i organizatora", kaže Brajović

Novčana nagrada pripala Admiralu Mahiću

Novina 11. Faropisa je i novčana nagrada koju je organizator dodijelio najdomljivijem nastupu. Ove godine odlukom žirija (izbornici i organizator) novčana nagrada je pripala Admiralu Mahiću.

Publika je Mahića zvala na bis , čemu se on rado odazvao.

Organizator je bianko pozvao na naredni, 12. Faropis Mahića i Edina Urjana Kukavicu. Prvog zbog fascinantnog nastupa kojom je osvojio srca publike i organizatora, a drugog zbog činjenice da zbog bolesti u porodici nije bio u mogućnosti doći na Hvar, a njegov roman ”Beš” je privukao pažnju Hvarskih književnih sladokusaca.

”Ove godine vam predstavljamo djelo Edina Urjana Kukavice, a dogodine čemo Vam predstaviti i samog autora” kazao je Brajović.

Publika je dugim i snažnim pljeskom ispratila sudionike festivala, a Brajović se zahvalio izbornicima Zilhadu Ključaninu i Ervinu Jahiću na ”pošteno obavljenom poslu".

U drugom desetljeću svog postojanja Faropis, u novom ruhu, pod sigurnim vodstvom neumornog vlasnika i idejnog osnivača Jovana Brajovića (osnivača i vlasnika hvarskog ”free for radija” ) ide dalje, nesumnjivo obogaćujući cjelokupnu ljetnu kulturnu ponudu i svrstavajući je u najzanimljivije tokom ljetne sezone.