Sarajevo
0

Borovac otvorila izložbu "Sarajevske fasade"

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac otvorila je večeras u galeriji "Novi hram" izložbu "Sarajevske fasade" u čast učesnika 9. međunarodne konferencije mreže balkanskih gradova BALCINET.

"Činjenica da vrijeme čini svoje i koliko god objekti stari bili, i koliko teških oštećenja pretrpjeli, kao što su zgrade u Sarajevu tokom agresije na BiH, nije umanjilo želju i napor da Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa svojom stručnošću, a Grad finansijski, učestvuju u realizaciji veoma važnog projekta kao što je restauracija sarajevskih fasada nekih od najljepših zgrada u cantralnom dijelu grada, nastalih u austro-ugarskom periodu", kazala je gradonačelnica Borovac.

U toku posljednjih deset godina, koliko se radi na obnovi fasada u gradu, uloženo je dosta truda i znanja stručnjaka Zavoda i dosta sredstava, koja su ulagale razne institucije, a protekle četiri godine i Grad Sarajevo.

"Zajednička nam je želja da Sarajevo opet zablista punim sjajem i ljepotu svoje duše pokaže i licem - svojim fasadama. Veoma je važno da se nastavi ovaj projekat i da svi mi, a posebno naši mladi sugrađani, cijenimo i kontinuirano radimo na očuvanju i zaštiti vrijednih građevina našeg kulturno-historijskog naslijeđa", istakla je gradonačelnica.

Izložba "Sarajevske fasade" bit će otvorena do 15. novembra, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.