Baletna predstava 6. decembra
18

FOTO / Bombana: "Mare nostrum" posvećujem vama jer nas more povezuje

Piše: A. P.
Davide Bombana (Foto: Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
Davide Bombana (Foto: Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
"Baletna predstava 'Mare nostrum', koreografa Davidea Bombane, bit će nešto novo, spektakularno i od 1996. godine neviđeno na ovoj sceni", najavio je direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dario Vučić na današnjoj konferenciji za medije.
Davide Bombana (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Davide Bombana (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ova moderna, kompleksna i profesionalna predstava nešto je sasvim novo na repertoaru baletnog ansambla krovne institucije kulture u našoj zemlji, čiji uposlenici, uporedo sa oduševljenjem zbog novog projekta strahuju za nastavak rada jer im se, kako su objavili danas, pokvario jedan od dva kotla za grijanje.

Renomirani talijanski koreograf Bombana je došao u Sarajevo fasciniran zemljom, historijom i svime kroz šta je naša zemlja prošla. Baletnu predstavu je nazvao "Mare nostrum" (Naše more), čime je želio poslati jasnu poruku.

"Došao sam kao komšija Talijan, jer je između naše dvije zemlje samo more i koliko god nas ono dijelilo, također nas i povezuje", kazao je Bombana.

Amna Kunovac-Zekić i Edina Papo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Amna Kunovac-Zekić i Edina Papo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ideju za predstavu dobio je slušajući CD španskog umjetnika Jordija Savalla sa kršćanskim, muslimanskim i melodijama iz jevrejske tradicije. Ta muzika bazirana na najvećim muzičkim standardima te mješavina vjerovanja i dogmi nagnali su ga da osmisli balet koji bi bio dovoljno dobar za Sarajevo.

O Bombani kao velikom baletnom stvaraocu sa zadovoljstvom je govorila i direktorica Baleta Edina Papo.

"Ovo je lijepa predstava koja će publici u današnje vrijeme puno stresa i problema pružiti užitak koji se rijetko sreće. Bombanina koreografija je baletnom igraču vratila tijelo, on se bavi svakim igračem ponaosob i iznenadit će publiku pitkom i jednostavnom pričom o nama samima i o tome kako bi današnji svijet trebao izgledati", kazala je Papo nazvavši ovo značajnim danima u historiji baleta u BiH.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Za 15 igrača koji učestvuju u baletnoj predstavi rad s talijanskim koreografom je, tvrdi Papo, predstavljao otkrivanje sebe i učenje o svom tijelu.

"Snagom umjetničkog i mladalačkog duha oni su nadogradili sebe, a ova predstava će dugo ostati u sjećanju", uvjerena je direktorica Baleta NPS.

Predstava "Mare nostrum" posvećena glavnom gradu BiH traje oko 70 minuta i nudi poruku nade, tolerancije i zajedništva. Njena premijera je 6. decembra od 19:30 sati, a prva repriza je već dan poslije.